Verdidebatt

Sviktet mediene Ari Behn, igjen?

I etterkant av Ari Behns selvmord bør mediene drive selvransakelse. Kanskje er det passende med en beklagelse rundt dekningen av Ari Behn sitt liv og hans død.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Erland Bakke

Manager

Ari Behn tok sitt eget liv første juledag. Julen vil aldri bli den samme for de tre jentene, alle under 18 år, som mistet sin pappa, sin klippe, sin veileder.

Vær Varsom

Norsk presse har pålagt seg selv å følge et sett med regler. Disse reglene kalles Vær Varsom Plakaten. Her står det blant annet følgende: «Opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen. Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser. Misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller sviktende dømmekraft. Husk at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.»

LES OGSÅ: «Har vi bidratt til å legge stein til byrden for Ari Behns vandring her på jorden?»

 

Hvilke vurderinger ble gjort?

Barna og deres mor, som jeg definerer som den nærmeste familien, fikk beskjed om dødsfallet få timer før det ble sendt ut en pressemelding fra familien. Politiet ankom huset til Ari Behn ved 17-tiden og pressemeldingen ble sendt ut litt før klokken 21 samme kveld. Denne pressemeldingen inneholdt dødsårsaken og ankom de fleste redaksjonene noen få minutter før saken var toppsak i alle medier.

Hvilke vurderinger gjorde journalister og redaktører før de konkluderte med at disse menneskene ikke var i sjokk? Snakket de med kongehuset? Snakket de med barna eller moren til barna? Rakk redaktørene på disse minuttene å vurdere hvilke konsekvenser dette kunne få for de tre som ikke kan forsvare seg selv? Få timer etter dødsfallet ser det ut til at redaktørene og journalistene konkluderer med at barna, barnas mor, Aris foreldre og søsken ikke var i sjokk og ikke hadde sviktende dømmekraft.

Legitimerer pressen selvmord?

Videre står det i Vær Varsom Plakaten: «Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.»

Var det viktig for allmennheten å bli opplyst om dødsårsak? Mediene selv forsvarer dette blant annet med behovet for åpenhet, og at åpenhet hindrer spekulasjoner rundt årsak. Men andre juledag spekulerte flere medier i USA om antastelser fra skuespiller Kevin Spacey og Ari sitt alkoholproblem var en avgjørende årsak.

Det er veldokumentert at omtale av selvmord har en smitteeffekt. Blir Ari forstått/genierklært som kunstner gjennom fokuset på selvmordet, og vil det kunne ha en smitteeffekt? Legitimerer mediene selvmord når vi får «rød løper-tendenser» foran kirken der kjendiser blir intervjuet i timevis før ankomsten til en begravelse?

LES OGSÅ: Stor økning i nødanrop om selvmord

Pressen bør drive selvransakelse

Mediene har vært nådeløs mot vår prinsesses kjærester. Ari Behn passet ikke inn i hva redaktører og journalister mente var sømmelig for en kongelig da Ari giftet seg med prinsessen for snart 20 år siden. I hundrevis av saker har mediene gjort narr av Ari. Når han faller på ski, sporten alle nordmenn mestrer, utenom Ari. Kronikker som spekulerer i hvorvidt kongen måtte drikke ekstra mye under bryllupet for å komme seg igjennom brudgommens tale.

Den siste tiden har det derimot vært trangt i døren av journalister og redaktører som har hatt et behov for å skrive lange ledere og kronikker hvor de hyller Ari. Hvor var alle disse rosende ordene da han levde og trengte det sårest? At Ari har hatt tunge tanker lenge er noe mediene har visst. Det vi vet er at bildet mediene skapte av Ari ikke samsvarte med hvem Ari var. Det har selv redaktørene hos de største mediene bekreftet de siste dagene.

Kanskje nyåret kan brukes til selvransakelse hos mediene, hvor de grundig kan vurdere sin rolle, sågar om det er passende med en beklagelse rundt sin dekning av Ari Behn sitt liv og hans død.

LES MER:

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Verdidebatt