Verdidebatt

Høytid for drikking

Klokka 11 er det Askepott, kl. 15 er det Donald Duck og kl. 19 er pappa drita. Jula er høytid for tradisjoner. Men noen tradisjoner bør vi bryte.

Randi Hagen Eriksrud

Generalsekretær i Av-og-til

Desember er den måneden vi ­kjøper mest alkohol i Norge. Og det er ikke så rart. I mange av juletradisjonene våre spiller ­alkoholen en viktig birolle. Gløgg med rødvin til pepperkakebakingen. Jule­kalender med sprit hver dag i desember. To flasker vin fra sjefen under juletreet, og bobler og en Bourgogne på nyttårs­aften. Vi drikker julen inn med øl, ­akevitt og rødvin, og skåler den ut igjen med ­champagne nyttårsaften.

Fra hygge til uhygge

Fokuset på ­alkohol i julen er problematisk, fordi vi vet at alkohol kan være skadelig for den enkelte og for dem rundt.

For mange forsvinner julehyggen med klirrende flasker og hevede glass. Det skjer i familier, der barnas magevondt ikke skyldes spent forventning eller for mye godteri, men heller bekymringer for at mamma eller pappa skal drikke for mye. Og det skjer for mennesker som har jobbet seg ut av et alkoholproblem, og som er livredde for å falle tilbake i desembers mange drikkeanledninger. Og det skjer for dem som ikke har lyst til å drikke og som opplever desember som en lang ­reise i oppfordringer om å i hvert fall ta ett glass. For du vil vel være med på kosen?

LES OGSÅ: Vinmonopolet med oppsprita julekalender i advent. Heilt feil, meiner Av-og-til

Rammer mange

Det er ikke bare noen få av oss som sliter med juletradisjoner med alkohol i fokus. Det rammer mange. 90.000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye alkohol. For mange av disse skal jula handle om å telle hvor mange glass foreldrene ­drikker, og om å håpe i det lengste at alkoholen ikke skal ta over for kosen, julegave­åpningen og turen til akebakken.

Det anslås at 17 prosent i Norge har et risikofylt alkoholforbruk og kan være i fare for å utvikle et alkoholproblem. Noen av dem kommer til å tenke ti­lbake til ­desember 2019 som den tida det for ­alvor begynte å gå galt. Det er ikke lett å stå imot drikkesuget i en desember med utallige drikkeanledninger og opp­fordringer til å drikke.

Og det er en del arbeidsgivere som 
skal bruke begynnelsen av 2020 på å håndtere personalsaker fordi ansatte i alkoholrus har sagt ting de ikke ­burde sagt, og utsatt kolleger for ­handlinger som er krenkende og i verste fall 
ulovlig.

Tre råd

Så hva med at vi går sammen denne jula og forplikter oss til noen ­endringer. Jeg har tre forslag.

1. Alle som arrangerer julebord, nyttårsaften eller skal ha gjester i ­julen har gode alkoholfrie alternativer på ­bordet. Det kan være en syrlig og frisk eplemost til ribba, en limonade til torsken eller en solbærdrikk til pinnekjøttet.

2. Det er ikke lov til å spørre hvorfor noen takker nei til alkohol. Disk heller opp med en god alkoholfri drink.

3. Alle drikker maks to glass alkohol rundt barn, gjerne mindre. Da unngår vi at barn kommer tilbake på skolen med minner om promille, utrygge voksne og vanskelige opplevelser.

Høres det vanskelig ut? Vel, da er det 
lurt at du går en runde med deg selv. 
Julefyll er ikke en tradisjon vi bør være stolt av.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt