Verdidebatt

Mer pålitelige medarbeidere enn kristne skal du lete lenge etter

Unge kristne prøver å skjule engasjement i kristent arbeid når de skriver CV. Vi må alle ta klart avstand fra at noen utestenges fra arbeidsmarkedet på grunn av sin tro.

Steinar Reiten

Stortingsrepresentant, KrF

Som stortingspolitiker starter jeg hver dag med å gå gjennom nyhetsbildet. Dessverre er det mangt og mye som gir grunn til bekymring: Polarisering av samfunnsdebatten, russiske atomubåter i våre nære farvann og uro og opptøyer i Hong Kong.

Som regel kan vi likevel trøste oss med at respekt for demokratiske spilleregler og en godt utbygd velferdsstat gjør Norge til et trygt sted å leve i en urolig verden. Her har vi alle de samme rettigheter, uten å måtte frykte diskriminering og utestengelse.

Ja, det er i alle fall det vi tror...

Kristne arbeidssøkere

Den nyheten som gjorde meg mest urolig i uka som gikk, kom likevel fra vår egen hjemlige andedam: Forskere fra Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning har gjennomført en undersøkelse der 3000 fiktive jobbsøknader ble sendt til norske arbeidsgivere for å undersøke om religiøst engasjement har innvirkning på muligheten for ansettelse. Resultatet viste et skremmende og nedslående resultat: Hvis søkeren oppga å ha vært aktiv i en kristen ungdomsorganisasjon, og all annen kompetanse var lik med øvrige jobbsøknader, sank muligheten for å bli innkalt til jobbintervju dramatisk. En aktiv kristen som på denne måten avslørte sitt engasjement, ville bare ha 20 prosent sjanse for å nå så langt i ansettelsesprosessen.

Skjuler kristent engasjement

Dessverre gjør fordommer og uvitenhet hos mange arbeidsgivere at en på denne måten avviser unge mennesker med kvaliteter som gjør dem til svært lojale og pålitelige medarbeidere i et arbeidsforhold. Langt verre er det at kristen tro og aktivt kristent engasjement i seg selv skal redusere sjansen for å få arbeid. Unge mennesker forteller til journalistene som har skrevet om denne saken, at de aktivt prøver å skjule sitt kristne engasjement når de skriver CV fordi de frykter at det kan redusere sjansen for å bli ansatt. Dette er en utvikling i samfunnet vårt som gir grunn til dyp uro!

LES OGSÅ: Kristne studenter snakker ikke om tro: – Folk har mange fordommer

Pålitelige medarbeidere

En slik forskjellsbehandling er selvsagt også forbudt etter norsk lov. Diskriminerings- og likestillingsloven slår fast at diskriminering, altså direkte eller indirekte forskjellsbehandling på grunn av religion og livssyn, ikke er tillatt. Denne loven har et eget kapittel om særlige regler i arbeidsforhold, som presiserer at forbudet mot diskriminering på grunn av religion eller livssyn gjelder ved ansettelse, omplassering, forfremmelse, opplæring og lønns- og arbeidsvilkår.

Mitt råd til alle norske arbeidsgivere blir derfor: Let aktivt etter jobbsøkere som har gått på bibelskole eller vært aktive i kristent arbeid. En bedre indikator på at du har en trofast og pålitelig medarbeider på hånden, er vanskelig å finne!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt