Verdidebatt

Sophie Elise inviterte Ludvig Nessa til abortdebatt

– Denne fremstillingen bidrar til å ugyldiggjøre den ene siden av debatten, sier religionsforsker.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I TV2-serien Sophie Elise tester Norge, møter den kjente, norske bloggeren abortmotstanderen Ludvig Nessa.

Episoden som ble sendt 26. august har tittelen «Barnemorder». Sophie Elise, med fødenavnet Sofie Steen Isachsen, forteller i episoden at hun tok abort som 14-åring. Gjennom programmet sammenlikner Nessa legalisering av abort med nazistenes jødeutryddelse og Anders Behring Breiviks ugjerninger.

Kritisk Menneskeverd

Maria Elisabeth Selbekk, informasjonsansvarlig i Menneskeverd, synes det er uheldig at Nessa blir representanten for abortmotstand i et slikt konsept.

– Nessa representerer nok ganske få av oss som definerer oss som livsvernsforkjempere. På den måten mener jeg det er uheldig at hun bare snakker med ham. Nessas metoder er omstridte, og måten han kommuniserer på er både lite nyansert og dessuten ganske fjern for mange, sier Selbekk.

Hun mener det er bra at Sophie Elise konfronterer en meningsmotstander, og gleder seg over det hun og Menneskeverd anser som en ny skjerpet interesse for abortspørsmålet. Hun sier også at Nessa har «stått i abortdebatten i veldig mange år og har betydd mye for abortsaken».

– Vi ønsker åpenhet og mer kunnskap velkommen. Men i våre øyne skaper Nessa i stedet distanse til dem han ønsker å påvirke. Vi i Menneskeverd vil ikke skape stigma, men vekke etisk refleksjon rundt livets begynnelse og lovverket spesielt, sier Selbekk.

LES MER: Medlemmer av Den norske kirke og frikirker svarer stikk motsatt om abort og homofilt samliv, viser ny statistikk

Skaper polarisering

I programmet står Nessa foran regjeringskvartalet og sier at «våre myndigheter dreper omtrent like mange som det Breivik gjorde 22. juli hver eneste dag. Breivik blir en bitteliten gutt i forhold til denne løven som spiser barn».

Religions- og medieforsker Audun Toft tror valget av Nessa som representant for abortmotstand, føyer seg inn i et mønster.

– For det første er Nessa et av de mest kjente eksemplene, som mange har langt framme i bevisstheten. For det andre representerer han det ekstreme ytterpunktet. Derfor er han lett å velge, selv om Ludvig Nessa i liten grad er relevant for dagens debatt.

Toft ser en tendens til at debatter om temaer som abort i mediene, handler mer om posisjonering enn om innhold.

– Det skaper polarisering, der de konservative kristne står mot vanlige menneskers meninger, og det kristenkonservative framstår som ekstremt. Ved å gjøre Nessa, og de som deltok i demonstrasjonen, til hovedrepresentanter for abortmotstand, reduseres motstanden til et spørsmål om religiøs overbevisning, sier Toft.

– På denne måten bidrar fremstillingen til å ugyldiggjøre den ene siden av debatten. En debatt som for mange dreier seg om at to viktige og legitime hensyn, fosterets rett til liv og kvinnens rett til å bestemme over egen kropp, må veies opp mot hverandre.

LES MER: I Italia nekter syv av ti leger å utføre abort: – Helsevesenet er i kirkens hender

Klinsj med holdninger

– Episoden med Sophie Elise inngår i en tendens hvor man fokuserer på religiøse dogmer og verdier som havner i klinsj med toneangivende holdninger ellers i samfunnet, sier Ann Kristin Gresaker, forsker ved Kifo.

I hennes forskning på religion og populærkultur har hun mange eksempler på hvordan religion framstilles som et problem – med autoritære holdninger, syndsbetoning og motstand av likestilling.

– Men dette er ikke bare forestillinger i populærkulturen. Det finnes også reelle verdikonflikter?

– Absolutt, og noen representerer disse posisjonene, slik vi ser i Sophie Elises serie. Men mange vil si at man mister noen nyanser av mangfoldet som finnes når disse posisjonene tar for mye plass.

LES MER: Kartlegger erfaringer om abort: – De plasserte meg i et rom, helt alene

Formidler aborthistorie

Mari Storstein er produsent for serien og svarer på kritikken.

– Er Ludvig Nessa en relevant stemme i abortdebatten i dag?

– Serien er laget for en ung målgruppe. Vi forsto tidlig at historien til norsk abortmotstand er noe veldig få kjenner til. Men Nessa er absolutt relevant gjennom sin plass i norsk aborthistorie, og fordi han fortsatt står for det han gjør, sier Storstein.

Hun mener det var viktig å nå ut til unge mennesker i dag med at rettigheter ikke er noe de kan ta for gitt.

– Bidrar det ikke til polarisering av debatten å bringe inn Nessa?

– Ludvig Nessa er selvfølgelig ytterliggående, men vi ser at mange deler hans syn, ikke minst i kommentarfeltene. Da er det bedre å ta det ut i det offentlige rom. At Sophie Elise møter dem ansikt til ansikt, kan skape mer forståelse, sier Storstein.

Sophie Elise var i går på reise og hadde ikke anledning til å svare Vårt Land.

---

Sophie Elise tester Norge

  • TV-program på TV2 Sumo, hvor blogger Sophie Elise Isachsen «vil finne ut hvordan andre mennesker lever og tenker i landet vårt».
  • I første episode møter hun den kjente og kontroversielle abortmotstanderen Ludvig Nessa.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt