Verdidebatt

Fem om dagen: en sunn tro

- Nå må dere logge av, gutter! Det er ikke rent sjelden jeg tar meg selv i å slenge ut denne setningen til tenåringene i huset. Etter timer ved skjermen kan jeg som mor bli litt oppgitt og tvile på om det er sunt å sitte der så lenge.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forskning viser at majoriteten av ungdom mellom 13 og 14 år bruker rundt fire timer av dagen sin til skjermbruk. Ikke overraskende brukes denne tiden primært til spill, underholdning og sosial interaksjon, ifølge en analyse på Bufdirs nettsider.

I Vårt Land 23. juli etterlyser Knut Arild Hareide (KrF) en kritisk refleksjon om forholdet til bruk av skjermer og sosiale medier. Jeg deler Hareides betenkeligheter til om utstrakt bruk av dette egentlig fremmer god livskvalitet, og det kan være bra om det offentlige kommer med anbefalinger og råd.

Men jeg tror ikke bare strenge reguleringer, og det å ta fra barna og ungdommen skjermene og nettet er veien å gå. Derimot tror jeg at holdningskampanjer som støtter de gode alternativene også kan ha effekt. I stedet for å sloss mot skjermbruken som et problem, så kan vi utnytte de muligheter teknologien og samfunnsutviklingen gir til å nå ungdommen der de er.

Kirkene kan bidra med å produsere innhold på nett, og skape arenaer der slikt innhold kan deles. På den måten kan internettet kanskje bli vår tids største misjonsmark? Her har vi nok bare så vidt kommet i gang med å utnytte de mulighetene som finnes. Når godt innhold skapes, kan vi oppmuntre til å søke, lete og laste ned det som gir næring for troen. For den trenger næring for å vokse og bevares levende.

Et eksempel på en holdningskampanje med god effekt er Helsedirektoratets «fem om dagen». De siste ti årene har forbruket av grønnsaker faktisk økt med 11%. Ifølge Regjerningens folkehelsemelding er samfunnsgevinsten ved at den norske befolkningen følger de offisielle kostrådene, på svimlende 154 milliarder kroner per år.

Jeg mener det kan være på tide å komme på banen med «fem om dagen» for vår åndelige helse.

Tenk om vi kunne inspirere barna og ungdommen vår til å bruke minst fem minutter hver dag på noe som gjøre en forskjell for tanker og sinn? Det å aktivt velge hvordan vi vil bruke tiden på nett kan bety mye for hvordan tankene bevares i det gode. Jeg tror det kan ha store samfunnsmessige gevinster.

Snart er høsten her, og et nytt arbeids- og skoleår ligger foran. Det kan være en god anledning til å innføre noen nye vaner. Det krever bevissthet å ikke klikke inn på det som er mest fristende for mine sanser og lyster på nettet. Det krever selvfornektelse å velge bort dårlig innhold til fordel for det som gir åndslivet næring. Men det kan bidra til et sunt trosliv som er av stor betydning videre i livet.

Under er noen enkle eksempler på innhold som det tar maks fem minutter å bruke, og som alle kristne kan få nytte av i sitt daglige trosliv:

• Plasser Bibel-appen mer lett tilgjengelig på telefonen, og få push-varsel fra appen med «dagens ord»

• Hør på podcasts med trosoppbyggende eller inspirerende innhold

• Søk etter litteratur og e-bøker som kan inspirere deg i hverdagen, og bestem deg for å sette av noen minutter til å lese i det.

• Be for noen du bryr deg om, og send en melding med oppmuntrende ord som har hjulpet deg selv

• Vis takknemlighet både overfor Gud og mennesker så ofte du kan, både i tanker, ord og gjerninger

Det koster litt å trene så kroppen blir sterk, det kan være et offer å velge det som ikke bare smaker søtest når vi spiser.

På samme måte vil det koste noe å investere i den åndelige helsen allerede fra ungdommen av. Det er opp til hver enkelt å teste om forbindelsen til Gud blir skjerpet når vi kommer inn i gode vaner, også på nett. Jeg tror at fem minutter med kristen inspirasjon hver dag faktisk kan gjøre en merkbar forskjell.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt