Verdidebatt

Lenge leve brunmaling for å opprettholde Norges renhet

Hvor mange i Norge var egentlig brune før renselsen kom med rettsoppgjøret? Er det ikke Landssvikarkivet som sitter på fasiten?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I 2019, en god stund etter verdenskrigen, er det antydninger om at flere gikk fri for personlig iboende nazisme, til tross for Æresretten til Forfatterforeningen og uendelig andre æresretter, ofte opprettet av skriveføre seierherrebarn med strengt blikk. Å dømme mennesker til djevelskap, altså til nazisme, er en sikker måte for dommeren/forfatteren til å bli æret og tiljublet.

Da hjelper det ikke å være gammel eller død under krigen, slik som Gustav Vigeland. Han blir like fullt brunmalt. Alle nordmenn som studerte i Tyskland på 20- og 30-tallet, burde ikke de også snarest bli stilt for æresrett? Og nå er vi inne i den norske jubelmåneden med opptog iført bunad, hyllesttaler og champagnebrus i hodet.

Hurra for de rene! Brunmaling redder verden. Eller er det uskyldig avkom som blir tilgriset?

Ole Wilhelm Klüwer, naziavkom

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt