Verdidebatt

Nattverdfeiring med potet, ris, mais og sukker

De fleste kirker i Norge i dag bruker nattverdbrød som består av ris, potet, mais og sukker. Det finnes ikke noe vanlig mel i dette nattverdbrødet, og det har ingen forbindelse til det type hvetebrød Jesus brukte da han innstiftet nattverden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det følgende er i hovedsak samme som "Synspunkt" s3 i avisa Dagen idag. Emnet behandles også av Alf Danbolt i artikkel på FBB`s webside. Jeg presenterer stykket her, men har dessverre ikke anledning til å være aktiv i debatt som måtte følge.

«Fint mel» er GTs navn for hvetemel, til forskjell fra byggmelet som var det hverdagslige melet. Det var alltid «fint mel» som ble brukt til skuebrødene – tempelbrødet som prestene fikk spise etter at det hadde ligget på alteret. Samme mel ble brukt til det høytidelige påskemåltidet, og er videreført også senere i den jødiske tradisjon som mel for usyret brød til påske. Fra urkirken og gjennom hele kirkehistorien har Østkirken og Vestkirken utelukkende brukt hvetemel i nattverdbrødet – i vest med usyret brød, og i øst med syret brød. Det er en dyp sammenheng her at i den nye pakt der alle døpte er prester, har vi alle tilgang til å spise det hellige brødet, som på en måte er en fortsettelse av den gamle pakts «skuebrød». Brødet er alltid laget av hvetekorn, og nå er brødet hans legeme. «Om ikke hvetekornet faller i jorden og dør ...» sier Jesus om seg selv, og lager en forbindelse mellom hvetekornet og sitt liv og sin død.

Det nattverdbrødet som lages på oblatbakeriet på Lovisenberg til bruk som nattverdbrød for alle i Den norske kirke består av: rismel, maisstivelse, potetmel, modifisert potetstivelse, sukker, fortykningsmiddel, E 401, E 440, E 464, salt, bakepulver, E 500 og E 575. Dette er det glutenfrie nattverdbrød-tilbudet i Norge,

For de kristne kirker som vektlegger at vi må bruke nattverdbrød som er så nært som mulig til det Jesus selv brukte, er ikke det å bruke det glutenfrie brødet fra Lovisenberg noe alternativ. Men det er ingen grunn til å fortvile. Lovisenberg produserer fremdeles oblater av hvetemel, hvetestivelse og vann. Det er dessuten en enkel sak å handle fra utlandet de vanlige usyrede nattverdbrødene som er laget av utelukkende hvetemel og vann.

Det er mulig å skaffe usyret hvetebrød fra USA med under 1/ 10.000-del gluten. Dette er godkjent av de amerikanske katolske biskopene for bruk av personer med gluten-intoleranse. Brødet er altså ikke laget av noe annet enn av hvete og vann, det vil si med hvetestivelse og vann, og har så ørliten del gluten at det ikke gir problem for noen av våre gudstjenestedeltakere som må ha glutenfritt. Det er Benedictine Sisters of Perpetual Adoration som lager disse.

Til de som ikke vektlegger at det skal være samme type brød som Jesus brukte vil jeg si: Det "nye" nattverdbrødet som skulle løse allergikernes problem har ikke har løst det, men kun flyttet problemet fra noen allergikere til andre. De med glutenproblemer fikk noe de kunne spise, og nå er problemet flyttet over til de som er allergiske mot mais, og mot sukker, og mot ris, og mot potet. Dette er grupper som hver for seg er vesentlig mindre enn de som ikke tåler gluten, men likefullt er det et problem.

Er det slik at den som ikke tåler nesten noe som helst kan få gitt nesten hva som helst som "Jesu legeme". Er det noen som helst grenser? Eller er det slik at Jesus selv har gitt oss elementene, og dermed "fritatt" kristne fra nattverdelementer som de ikke tåler? Er løsningen for disse å få nattverden "under en skikkelse", altså bare vin, eller bare brød, om de ikke tåler begge deler?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt