Nattverdfeiring med potet, ris, mais og sukker
De fleste kirker i Norge i dag bruker nattverdbrød som består av ris, potet, mais og sukker. Det finnes ikke noe vanlig mel i dette nattverdbrødet, og det har ingen forbindelse til det type hvetebrød Jesus brukte da han innstiftet nattverden.
Det følgende er i hovedsak samme som "Synspunkt" s3 i avisa Dagen idag. Emnet behandles også av Alf Danbolt i artikkel på FBB`s webside. Jeg presenterer stykket her, men har dessverre ikke anledning til å være aktiv i debatt som måtte følge.
«Fint mel» er GTs navn for hvetemel, til forskjell fra byggmelet som var det hverdagslige melet. Det var alltid «fint mel» som ble brukt til skuebrødene – tempelbrødet som prestene fikk spise etter at det hadde ligget på alteret. Samme mel ble brukt til det høytidelige påskemåltidet, og er videreført også senere i den jødiske tradisjon som mel for usyret brød til påske. Fra urkirken og gjennom hele kirkehistorien har Østkirken og Vestkirken utelukkende brukt hvetemel i nattverdbrødet – i vest med usyret brød, og i øst med syret brød. Det er en dyp sammenheng her at i den nye pakt der alle døpte er prester, har vi alle tilgang til å spise det hellige brødet, som på en måte er en fortsettelse av den gamle pakts «skuebrød». Brødet er alltid laget av hvetekorn, og nå er brødet hans legeme. «Om ikke hvetekornet faller i jorden og dør ...» sier Jesus om seg selv, og lager en forbindelse mellom hvetekornet og sitt liv og sin død.
Det nattverdbrødet som lages på oblatbakeriet på Lovisenberg til bruk som nattverdbrød for alle i Den norske kirke består av: rismel, maisstivelse, potetmel, modifisert potetstivelse, sukker, fortykningsmiddel, E 401, E 440, E 464, salt, bakepulver, E 500 og E 575. Dette er det glutenfrie nattverdbrød-tilbudet i Norge,
Bestill abonnement her
KJØP