Meninger

«Dette vet nok du mye mer om enn meg», sa den armenske patriarken i Istanbul da jeg spurte ham om drapene på den armenske befolkningen i det østlige Tyrkia i 1915. Patriarken hadde gode grunner for å late som han ikke visste noe. Dersom han hadde sagt noe som helst om det, ville det vært slutten for ham og patriarkatet hans i Tyrkia.

Tyrkia bekjemper nemlig intenst alle som vil antyde at det var en planlagt utryddelse av en folkegruppe som skjedde den gangen. Selv landets mest kjente forfatter – Orhan Pamuk – måtte rømme fra landet etter at han offentlig hadde omtalt drapene på armenerne.

Hundretusener drept

Ingen prøver å benekte at hundretusener armenere ble drept i 1915. De ble enten skutt eller de sultet i hjel under flukten. Men Tyrkia hevder at dette var en følge av at armenerne gjorde opprør i en situasjon da Tyrkia var under angrep fra russiske og engelske styrker. De hevder at armenerne ville benytte anledningen til å løsrive de østlige delene av Tyrkia, og at de var en femtekolonne for de angripende styrkene. Dermed var det nødvendig å slå til mot dem.