Nyheter

Valg i verdienes tid

Årets valg viste at politikk er veldig mye mer enn milliarder og enkelt­saker. Hva betyr det for partiene?

Hva tenkte du mest på under årets valgkamp? Var det om du kom til å måtte betale 500 kroner i måneden i eiendomsskatt? Eller brukte du mer krefter på barna som drukner i Middel­havet?

Jeg vil tro at de aller, aller fleste vil svare det siste. Ofte handler lokalvalgkampen om de nære ting. Det kan innimellom bli smått. Årets valgresultat tyder på at store spørsmål og grunnleggende verdier har spilt en viktig rolle.

Tapersak

Høyresiden er valgets store taper. Både nasjonalt, og ikke minst i Oslo, gjorde både Frp og Høyre svært dårlige valg. Det skjedde til tross for at ­opposisjonen, inkludert Arbeiderpartiet, gikk til valg på økt skatt.

LES OGSÅ: Frp-ere krever ikke regjerings-exit

I media har Oslo-valget i ­hovedsak handlet om eiendomsskatt: Riktige og uriktige påstander om hvem som må betale, og hvor mye. Rasende innlegg fra enkeltpersoner som vil måtte ut med noen tusenlapper i året. Dagens Næringslivs vri har vært hvorvidt eiendomsskatten er juridisk holdbar. Og fordi Oslo ikke har lokalmedier, ble den nasjonale valgkampen preget av den kommunale eiendomsskatten.

Det var ikke få skarpe politiske­ hoder som var overbevist om at eiendomsskatt kom til å føre til at 18 år med høyrestyre i hovedstaden fortsatte. Det er ikke uten grunn at Jens Stoltenberg har hatt som et av sine politiske mantra at «skattenivået ligger fast». I et oljesmurt Norge har det vært relativt bred enighet om at dersom man i det hele tatt diskuterer skatteøkning, selv i en fjern framtid, så taper man valget.

Ny mulighet

Årets valgresultat betyr ikke nødvendigvis at man bør øke skattenivået, noe som på ingen måte er et mål i seg selv. Men det betyr at mange i ulike partier nå ser en mulighet for å diskutere skatt på en annen måte enn tidligere.

Dette åpner for å reversere noen av de usosiale skattekuttene dagens regjering har hamret igjennom, og det åpner opp skatte­diskusjonen for en framtid der vi vet at vi vil får større offentlige utgifter hvis velferden fortsatt skal være god nok for alle. Det åpner også opp for diskusjonen om en nasjonal eiendomsskatt.

LES INNLEGG PÅ VERDIDEBATT: «KrF må la seg inspirere av MDGs kompromissløshet»

At skatt ikke nødvendigvis er en tapersak, er dessuten svært gode nyheter for debatten om ulikheter i samfunnet. Det er ­liten tvil om at vi må få til bedre fordeling enn i dag, og da er skatt er et viktig redskap.

Verdifølelser

En annen verdi­orientert sak som virkelig har hatt sitt gjennombrudd blant norske velgere denne høsten, er klima og miljø. Miljøpartiet De Grønne har stormet fram i hele landet. Søndagsåpne butikker, asylbarna, bistand og flyktningpolitikk, både nasjonalt og lokalt, er andre saker som trolig har ­betydd mye for mange velgere i år. Økende barnefattigdom og fordeling har vært på dagsorden.

Kirkevalget ble også et verdi­valg i år. Spørsmålet om like­behandling av dem som elsker en av samme kjønn har ført mange­ flere enn vanlig til stemme­urnene.

Det er to partier som har markert seg tydelig i mange slike verdisaker, men som fikk lite uttelling i årets valg. Det er sentrumspartiene KrF og Venstre. Begge partiene har vært svært tydelige i miljøspørsmål, og de har vist politisk lederskap i møte med flyktningkrisen. Det mobiliserte ingen nye velgere.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mye tyder på at samarbeidet med Høyre og Frp er en belastning. Det oppfattes som at man sier en ting, men til syvende og sist støtter noe annet. Vi ser ­allerede eksempler på at noen gjør nye valg lokalt. I Trondheim går Venstre fra blått til bredt. I Bergen velger KrF sentrum-­venstre.

Endringsvilje

Nå skal alle partiene oppsummere valget. Dersom det er riktig at verdier og overordnede spørsmål nå ­begynner å veie tyngre for norske velgere, er det bra for framtida. Det kan også være bra for Venstre og KrF. Men det avhenger av at Knut Arild Hareide og Trine­ Skei Grande sørger for gode, brede­ diskusjoner i partiene sine, og er åpne for endring.

Uansett er det gode nyheter, både for politikken og framtida hvis partiene nå må spørre seg hva som skal til for å vinne valg i verdienes tid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter