Meninger

En Gud som slår

Hvem ville råde en forslått sjel til å bli hos den som slår – selv om den voldelige bedyrer sin kjærlighet?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Spør du en samlivsterapeut om det er lurt å bli værende i en voldelig kjærlighetsrelasjon, er svaret med stor sannsynlighet et tydelig nei. Spesielt ikke om den som slår ikke er villig til å endre seg. Men spør du en teolog om en kjærlighetsrelasjon også kan romme vold, er svaret kanskje ikke det samme. Kan en god Gud påføre oss smerte med vilje?

Den nydelige salmen Lær meg å kjenne dine veie legger varsomt sine ord rundt det samme temaet. En ubekreftet anekdote forteller at presten Jakob Paulli skrev teksten etter at huset hans brant ned. I brannen gikk ikke bare eiendeler tapt, men også kone og barn døde.

Sterk poesi

Hvordan lager man poesi om en slik erfaring? Paulli gir oss ordene: «Men lær meg fremfor alt å kjenne/din grenseløse kjærlighet,/den som kan tusen stjerner tenne/ når lykkens sol for meg går ned./Den tørrer tåren som den skapte/og leger såret som den slo./Dens vei går gjennom det vi tapte,/den gir oss mere enn den tok.»

LES OGSÅ: Trues av hatkrim

Jeg kan ikke la være å synge teksten inne i meg når jeg leser den. Den er sterk. Det er ikke uten grunn den er mye brukt i kirkene våre. Jakob Paullis tekst uttrykker en stor smerte over livet, samtidig som den ivaretar en grunnleggende tillit til Gud. Men hva slags Gud er dette?

– En Gud som skaper tårer

Salmens Gud er en Gud som slår. Det er en Gud som skaper tårer. Det er denne Gud Paulli gråter til og trøster seg til i sitt livs vanskeligste øyeblikk. På en eller annen måte finnes det en kjærlighet som er så stor at den også kan bruke vold. Vi forstår det kanskje ikke med vårt begrensede perspektiv, men Gud kan stå bak både slaget og trøsten. Sier salmen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Det skal ikke mye til for å se at et slikt gudsbilde er uten overføringsverdi til mellommenneskelige forhold. For hvem ville råde en forslått sjel til å bli hos den som slår – selv om den voldelige ­bedyrer sin kjærlighet? Å slå kan ikke føre noe godt med seg. Jeg tror ikke Gud tenner flammer som til­intetgjør hus og ektefeller og barn. Jeg vil ikke synge en lovsang til denne Gud.

Farlig, voldelig teologi

Når vi lager teologi, når vi snakker om Gud, snakker­ vi med utgangspunkt i det vi kjenner. Fordi vi vet noe om godhet, gir det mening å si at Gud er god. Fordi vi lengter etter et nådig blikk, kan vi ane hva nåde er. Vi kan forstå noe av hvem Gud er fordi vi eier samme verden.

Slik er det også med kjærlighet. Vi kan i heldige øyeblikk og gode tider erfare hvilke planer kjærlighetsguden har for menneskelivet. Våre liv og Guds liv henger sammen.

LES OGSÅ: – Grenser til frihetsberøvelse

På grunn av dette blir den voldelige teologien så farlig. Jeg hørte nylig en amerikansk teolog fortelle at en mye brukt setning på krisesentre i USA er «It’s my cross to bear.» Altså – å bli slått er en lidelse Gud mener jeg skal påta meg. Jeg må holde ut dette fordi Gud vil at jeg skal bli slått.

– Gud deler ikke ut slag

Denne tankegangen – som faktisk får mennesker til å bli i dødelige relasjoner – viser hvordan et voldelig bilde av Gud har direkte påvirkning på vold i nære relasjoner. Jo mer Gud slår i salmene våre, desto flere slag må vi tåle fra våre nære.

Men er det en ting jeg er overbevist om, så er det at vår Gud ikke deler ut slag. Den Gud som lærer oss å vende det andre kinnet til og elske våre ­fiender er ingen voldelig Gud. Tårene og slagene er reelle, men de kommer fra en annen kant.

Enten må vi si at Guds kjærlighet ikke kan si oss noe om den mellommenneskelige kjærlig­heten, eller så må vi slutte å snakke, tenke og synge om Guds kjærlighet på Jakob Paullis vis. Det er en vakker­ melodi og en besnærende tekst. Jeg kommer­ til å savne den.

Les mer om mer disse temaene:

Åste Dokka

Åste Dokka

Åste Dokka er kommentator i Vårt Land. Hun er utdannet prest og har en ph.d. i teologi. Hun kom til Vårt Land i 2017

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger