Meninger

Den morknande vev

Sammenliknet med andre tider og andre steder, blir våre lidelser litt knuslete. 
Men himmelhåpet er for oss også.

Bilde 1 av 2
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Folk i Norge i dag har diagnoser som ortoreksi,­ spillavhengighet og narsissisme. Vi kjenner press fra alle kanter, fokus på prestasjon og perfeksjon. Det finnes også ­alvorligere tilstander i oss, men sammenliknet med andre ­tider og steder framstår vår lidelse som litt knuslete.

I fyrstikkfabrikken

I 1700-tallets Norge måtte foreldre regne med å miste to tredeler av barna før de var ti år gamle. Hundre år seinere drev dårlige tider 750.000 nordmenn til å forlate alt de kjente og reise til Amerika. En fabrikkarbeider på slutten av 1800-tallet ­arbeidet opptil 14 timer daglig. Var arbeidsplassen en fyrstikkfabrikk, var det sannsynlig at jobben gjorde en syk og arbeidsudyktig.

Det finnes en selskapslek hvor hver deltaker velger seg et annet sted og en annen tid for å leve der et år. Den har alltid lokket meg mot slutten av 1800-tallet i Pipervika i Oslo. Her blomstret fattigdom og elendighet, midt i min egen by. Hadde jeg kunnet leve et år som gjest der ville jeg selv se hva folk tenkte om sine liv, hvordan de fortolket gleder og sorger.

For må det ikke være noe vi kan lære av dem? Hvordan lever man videre når ektefelle og halve barneflokken har strøket med i knivdrap og difteri, mens en selv og resten av ungene prøver å unngå fattighus og tvangsarbeid? Hvilke tanker farer gjennom hodet når en i kveldsmørket sitter ved sine sovende barn og forsøker å lappe et plagg som fra før kun består av lapper?

LES OGSÅ: «En god porsjon selvforakt er helt nødvendig»

Salmeboka

Hver seksjon i Norsk salmebok går i kronologisk rekkefølge, de eldste salmene først. Den seksjonen som heter Det kristne håp er påtagelig framtung. Det er få salmer fra 1900-tallet, men det skorter ikke på eldre sanger om himmelhåpet. Disse ­uttrykker drømmer og forestillinger om hvordan det skal være når verken sorg, skrik eller smerte finnes mer.

I samme bevegelse fortolker de også livet her på jorda. I Deg å få skoda synger vi: «Rikdom og ære som menneske gjev, er ikkje meir enn den morknande vev.» Mens dette livet står i forråtnelsens tegn, skal vi en gang nå en annen tilværelse. Setningen kan tolkes livsfiendtlig. Men jeg synes også den har en befriende side. For hvilke forventninger har vi til livet på denne sida av døden?

LES OGSÅ: Ble voldtatt - valgte å tilgi

Fanget av destruksjonskreftene

Det ligger som en antakelse i kulturen at vi med våre anstrengelser kan fortrenge det faktum at vi er fanget av destruksjonskreftene. Hva skjer når livet ikke blir som glansbildene?

Vi skammer oss når vi ikke når våre mål og optimaliserer tilværelsen. Hva gjorde jeg galt? Mennesker som har levd og lever under harde kår fortolker sine liv ganske annerledes enn hva vi gjør.

Mens vi har lagt muligheten for perfeksjon til dette livet, plukker husmannen hver dag opp sitt åk og setter sitt håp til at det også finnes et annet liv, en annen åker, der hveten står fullmoden og døden er tilbakelagt. Der fullkommenheten er lagt i en annens hender, sårmerkede, men sterkere enn hans egne.

LES OGSÅ: Gjør det noe med oss mennesker om maskinene blir smartere enn oss?

Budeier med senebetennelse

Det var sikkert en del budeier med senebetennelse, og den stauteste karen i bygda kjente også alderen tynge da han fant sitt første grå hår. Det ble nok likevel overskygget av større sorger, men også av et større håp. De visste at dette livets forråtnelse ikke var alt framtida hadde å tilby, og det må ha gitt dem både trøst og frihet.

Å selv bære ansvaret for egen fullkommenhet fører til opplevelsen av tilkortkommenhet. I møte med de idealene vår tid er preget av er det godt for oss også å løfte framtid og fullendelse over i andre hender og synge håpssukket I himmelen, i himmelen.

Les mer om mer disse temaene:

Åste Dokka

Åste Dokka

Åste Dokka er kommentator i Vårt Land. Hun er utdannet prest og har en ph.d. i teologi. Hun kom til Vårt Land i 2017

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger