Nyheter

Bare fasade?

Det blåser på toppene. Hvordan står det egentlig til med etikken der oppe?

Det stilles i disse dager berettigede spørsmål om etikken i FIFA, UEFA, Vimpelcom og Volkswagen — for bare å nevne eksempler. Noen steder er loven brutt. Andre steder er tvilsomme avtaler inngått og godkjent. Noen steder har kompleksitet og mangel på oversikt resultert i at selv de mest velmenende og ærlige mennesker har havnet i et uføre de ikke burde ha vært i.

Det finnes langt fra én formel og én type årsak som forklarer dårlig etikk. Resultatet av denne type historier er uansett like alvorlig. Det skapes et inntrykk av at etikken og de vakre ordene bare er en fasade. Når kameraene er av, eller kontrollørene sover, kan det synes som om altfor mange mennesker oppover i systemet mest er ute etter å mele sin egen kake.

LES MER: – Etiske retningslinjer kan fort bli en fasade

Avhengig av tillit

Det er slett ikke sant at dette er regelen. Men det er forståelig at man begynner å stille spørsmål. Og nettopp da skjer noe av det farligste som kan skje: Den grunnleggende tilliten som vi alle er avhengige av, begynner å smuldre opp.

LES MER: «Telenor står foran en etisk ryddejobb»

Stilt overfor slike utfordringer trenger vi etikk og slitesterke verdier. Vi trenger ikke minst ledere som er helt tydelige på hva de står for. Også slike ledere kan gjøre feil, og vi skal være forsiktige med å rope «korsfest, korsfest». Men nettopp når feil er blitt gjort, trengs vilje til opprydding og ærlighet. Avsløringer litt etter litt er aldri av det gode.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Et sårbart system

Dette handler ikke bare om å unngå svindel og ulovligheter. For å si det med litt store ord tror jeg det handler om den moderne rettsstatens og demokratiets overlevelse. Dette er et samfunn som er basert på tillit, og på respekt for en lov som er lik for alle. Det er et uovertruffent system for ivaretakelse av individets verdighet og rettigheter. Men det er også et uhyre sårbart system, nettopp fordi tillit og etikk er så sentrale deler av det.

Tiden er derfor kommet for å heve etikken høyt opp — og for virkelig å mene det, ikke bare si det.

Henrik Syse er filosof og forsker i PRIO.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter