Spaltist

Seire må 
beskyttes

Politikk er å være villig til å kjempe gamle kamper om igjen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Noen som trodde samfunnet var fiks ferdig per dags dato? At kvinners rettigheter, homofiles frigjøring eller greie forhold i arbeidsmiljøloven nå er hugget i stein, og alt vi kan gjøre er å lene oss tilbake i takknemlighet over de som kjempet kampene for oss?

Å nei, du, sånn har det aldri vært, og sånn kommer det aldri til å bli. I vår del av verden er det svært mye som utvilsomt er blitt bedre de siste 100 årene, på svært mange områder. Men les historien: Den gikk gjerne fram og tilbake helt samtidig, og det ble kjempet hardt for hver seier som ga folk bedre rettigheter og hverdager.

LES MER: Snillisme er ikke nok

Må kjempe på nytt

Samfunnet pågår i sin beste form fremdeles. Seire må beskyttes og nye må tilkjempes, hver dag. Hvem hadde trodd at abortloven skulle berøres igjen? Det ble den i fjor. Hvilken afghansk kvinne i mini­skjørt på 70-tallet hadde trodd hun måtte inn i en burka på 80-tallet? Hvilken fagorganisert murer i Oslo på 90-tallet hadde trodd han i dag måtte se tilkjempede arbeidsforhold og minstelønninger i egen bransje bli utvannet og regelrett tråkket på i dag? Og så videre. Lista er lang.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kostbar glede

Nå som verdens kriger bidrar til å sende desperate folk på flukt nordover mot oss, kommer frykten på spalteplass igjen: Hvordan skal vi, med våre verdier, møte folk der noen kanskje ikke respekterer kvinners rettigheter eller andre viktige prinsipper på samme måte som meg selv? Tja, svaret er vel ganske enkelt: Vi møter kvinnediskrimineringen, enten den kommer fra Snåsa eller Somalia på akkurat samme måte: Med argumenter, lovverk, prinsipper og kamp.

Innvandring kommer til å både glede og koste. Alt som utfordrer menneskerettigheter skal vi med en selvfølge slåss for. Jeg er dessuten ikke i tvil om at de aller fleste nye landsmenn – og kvinner står på min side i denne kampen. Sammen tar vi de gamle kampene om igjen, om det må til. Det er ikke verre enn det.

Linn Stalsberg er journalist og forfatter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Spaltist