Nyheter

Quo Vadis, KrF?

I sak etter sak står KrF i direkte opposisjon til den liberale, blåblå regjeringen. Snart må Knut Arild 
Hareide gjøre opp status.

Denne uken var vi vitne til at Kristelig Folkepartis parlamentariske nestleder, Hans Olav Syversen, gikk til frontalangrep på statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime. Syversens angrep kom etter at Bergens Tidende skrev at politiet skal ha fått instrukser om å prioritere utsending av lengeværende asylbarn framfor kriminelle asylsøkere. Årsaken skal være regjeringens ønske om å nå målet om utsendinger.

LES MER: – Samarbeidet har et betydelig forbedringspotensial akkurat nå

Roper ikke ulv i utide

Selv som asylpolitikken er et konfliktområde mellom regjeringen og støttepartiene, ble mange slått av styrken i KrFs angrep. Andre var overrasket over at den knallharde kritikken kom fra nettopp Hans Olav Syversen. Internt i KrF var han blant dem med sterkest ønske om å delta i den borgerlige regjeringen etter valget. Dessuten er Syversen en sindig kar. Han roper ikke «ulv» i utide.

Men det er åpenbart at det lå mer bak den tøffe runden i spørretimen. Samme dag uttalte­ ­Syversen til pressen at «begeret er så fullt som det kan få blitt». Den samme dagen hadde Syversen på trykk en kronikk i Vårt Land under tittelen: «Regjering­ens angrep på søndagen».

Men det er ikke bare enkelt­saker som gjør KrF skuffet. I sak etter sak har KrFs politikere erfart at den gamle, verdikonservative fløyen av Høyre er blitt marginalisert og er uten særlig innflytelse i det blåblå prosjektet.­ I Høyres liberale fraksjon, som etter hvert er blitt svært mektig,­ veier argumentet om «tilbud og etterspørsel» tyngst. Dette gjør at samarbeidet med Fremskrittspartiets liberale regjeringsfraksjon­ går bedre enn mange forventet. De to partiene finner hverandre i mange saker, der særlig KrF blir stående på sidelinjen.

LES MER: Frontkollisjon mellom KrF og Erna Solberg

Savner Inge Lønning

Derfor savner mange i KrF den verdikonservative Inge Lønning og hans likemenn i Høyre. Denne fløyen maktet kunsten å ­oversette KrFs verdikonservatisme til kulturkonservatisme, slik at Høyre-folk forsto. Og uten at KrF kun ble omtalt som ­moralister.

Høyres drift i retning det mer liberale, gjør det også litt lettere for Venstre å samarbeide med regjeringspartiene. Selv om Venstre ble kraftig provosert i høstens budsjettforhandlinger, er Venstre et liberalt parti. Derfor er det sammenfall mellom regjeringspartiene og Venstre i en rekke saker som enten er blitt vedtatt eller kan bli vedtatt: ja til poker, proffboksing, sex-kjøp, en variant av søndagsåpne butikker og oppmykninger i alkoholpolitikken.

For KrF kommer disse liberaliseringene på toppen av en skattelettepolitikk som KrF er mer kritisk til enn Venstre. KrFs skatteprofil er bortimot sosialdemokratisk. Da NRK for to år siden spurte KrFs fylkesledere om de ønsket skattelettelser, svarte bare én av dem ja.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ideologisk slitasje

Alt dette fører til at den ideologiske slitasjen ved å være støttepartier til de blåblå er større hos KrF enn hos Venstre. Dette er en slitasje som gnager KrF fra flere retninger: I tillegg til liberalisering og store skattelett­elser, reagerte mange KrF-ere på kuttforslag som rammer de aller svakeste. Kroneksempelet er kutt i barnetillegget i uføretrygden.

Rett etter valget var mange­ i KrF ivrige etter å gå inn i en borgerlig regjering med Frp og Høyre. Men i dag ser det ­nærmest ut som om denne­ ­viljen har forvitret. Da KrFs ­Filip Rygg fra Hordaland etter høstens­ ­budsjettdrama uttalte at KrFs ville få mer gjennomslag i ­posisjon, måtte Vårt Land lete lenge for å finne sentrale fylkestopper som støttet ham.

LES MER: KrF-lederen tror regjeringen vil snu om søndagsåpne butikker

Avstanden til Ap har krympet

Samtidig fremstår KrFs avstand til Ap som krympet. Ikke bare er Ap-leder Jonas Gahr Støre­ personlig kristen og har stor respekt for trosdimensjonen­ i politikken. Han har dessuten rost KrF for deres vilje til å ta på alvor familienes tidsklemme, og snakket høyt om en ordning som er svært lik kontantstøtte. Dette er søt musikk i KrF-ører.

Den siste åpenbare tilnærmingen har skjedd i alkoholpolitikken. Riktignok er Ap og KrF gamle alkoholpolitiske alliansepartnere. Det nye er at alliansen ser ut til å bli styrket. Torsdag sto Aps Torgeir Micaelsen fram på Debatten i NRK og tok til orde for en streng alkoholpolitikk for å skjerme barn og andre svake grupper. Til forveksling hørtes han ut som en KrF-er.

LES MER: – I nyere tid har ingen fått regjeringsmakt i Norge uten støtte fra sentrum, skriver Berit Aalborg

Internt press

Høyre og Frp har nå regjert i snart halvannet år. I KrF er overraskelsen stor over den politiske avstanden mellom dem og regjeringen de støtter. For Knut Arild Hareide kan konsekvensen raskt bli denne: Internt i hans eget parti kan følgende spørsmål presse seg på: Quo Vadis, KrF?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter