Leder

Vi trenger spesialistutdannelsen i palliativ medisin

Nedbyggingen av kompetansen på livets siste fase og agiteringen for å tillate assistert selvmord foregår simultant. Det vil få konsekvenser for holdningen til assistert selvmord.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Denne uken meldte Morgenbladet at Norge ikke lenger vil ha noen spesialistutdannelse i palliativ medisin. Palliativ medisin er lindrende omsorg, behandling som mest typisk vil gis mot slutten av livet, når det ikke er håp om helbredelse eller overlevelse.

Spesialistutdannelsen i palliasjon har frem til nå vært et nordisk samarbeid. Men mens de andre landene nå nasjonaliserer sine løp, sier den norske stat nei. Helse- og omsorgsdepartementet vil nemlig ikke ha noen spesialitet i lindrende behandling. Dette skjer på tross av anbefalinger fra både en stortingsmelding, en NOU, og et samlet fagmiljø.

I Norge er spesialiseringen tenkt erstattet av et kurs som kan tas av leger med andre spesialiteter.

Helsedepartementet må ombestemme seg, og legge til rette for en solid spesialistutdannelse i palliativ medisin

Smerter kan lindres

En av grunnene som ofte anføres til forsvar for legalisering av assistert selvmord, er at det ikke er godt for mennesker å lide. Hvis man vet at man uansett snart skal dø, hvorfor utholde store smerter for å få med seg de siste dagene eller timene?

Dette argumentet faller dersom lidelsen kan dempes og smertene lindres. Og det kan de, i følge spesialister, men det krever dybdekunnskap om feltet. Som det er nå, finnes det ikke nok fagkunnskap ved alle institusjoner med døende pasienter. Fra et nivå som altså allerede er lavt, vil staten ha mindre kunnskap om hvordan vi skal ta vare på de døende.

Siri Brelin, som er overlege i palliativ medisin ved Sykehuset Østfold, sier til Morgenbladet at avslutningen av spesialistutdannelsen utvilsomt vil «føre til at flere lider på dødsleiet». Hun forteller at med riktige medikamenter, kan mennesker med selv de mest smertefulle tilstander sove seg inn i døden.

Politiske konsekvenser

Det skjer et oppsiktsvekkende sammenfall i tid: Nedbyggingen av kompetansen på livets siste fase og agiteringen for å tillate assistert selvmord foregår simultant. Det er som om man skulle kutte i fødselspermisjon samtidig som man foreslo å liberalisere aborttilgangen.

Om dette ikke er et intendert sammenfall, så er det et sammenfall som vil få politiske konsekvenser. Dersom alternativet til å dø er å vri seg i smerte, og ikke for eksempel å få sovne naturlig inn, er døden så klart mer attraktiv, spesielt for de pårørende.

Helsedepartementet må snarest ombestemme seg, og legge til rette for en solid norsk spesialistutdannelse i palliativ medisin.

Vårt Land

Mer fra: Leder