Leder

Hvor lenge kan man stå midt i?

Oslo misjonskirke Betlehem har åpnet døra på gløtt, og med det står mange kamper foran dem.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Oslo misjonskirke Betlehem har i disse dager sendt ut et brev til sine medlemmer. Brevet er en invitasjon til en samtale som har fått navnet «Leve sammen», og med brevet følger et dokument. I dokumentet tar ledelsen til orde for å endre menighetens praksis: Samlevende homofile vil kunne være medlemmer og inneha verv på lik linje med andre. I dokumentet går det klart fram at man ikke ser for seg å vie homofile i ekteskap, og at ekteskap mellom mann og kvinne fortsatt står i en særstilling.

«Et steg i rett retning»

Reaksjonene er, som ventet, delte. Noen er glade, andre er skuffet. Misjonskirkens ledelse presenterer et mellomstandpunkt som gjør dem ekstra sårbare for kritikk. For det er en forsiktig inkludering som framlegges, og ikke full likestilling. Dermed oppfatter for eksempel Katrine Torvik, selv skeiv og med bakgrunn fra Misjonskirken, forslaget som «et steg i rett retning». Også kritikere, blant andre tidligere pastor i menigheten, Gjermund Igland, mener at det er utopisk at menigheten vil klare å holde et mellomstandpunkt over tid. Dette pekte også Espen Ottosen på i Vårt Land tirsdag.

I spørsmålet om homofili vil de ulike kirkesamfunnene enten måtte bygge stadig nye diker, eller fjerne én og én av dem som tidligere er bygget opp

—  Vårt Land

I Den norske kirke har alle mellomstandpunkter i dette spørsmålet falt. På ett tidspunkt tok for eksempel kirkeledere til orde for å anerkjenne partnerskap mellom homofile, men ikke ekteskap. Da man først hadde sagt at et samliv var akseptabelt, var det vanskelig å argumentere for at man ikke ville be for og lyse velsignelsen over det samme samlivet.

Framtidige kamper

La oss si at ledelsen i Misjonskirken får gjennomslag for sitt forslag. Hvor lenge vil det i så fall stå? Ved å åpne døra på gløtt har Misjonskirken gitt seg selv mange framtidige kamper.

Også i Frikirken har noen av de største og mest toneangivende menighetene tatt til orde for aksept av homofile. I det katolske miljøet i Norge har det blitt foreslått å avholde regnbuegudstjenester, og biskop Eidsvig er ikke avvisende. Metodistene i Norge står overfor stor indre og internasjonal spenning med sitt nyeste vedtak om samliv. Det er ikke lenger slik at en større åpning for homofilt samliv kun er et spørsmål for Den norske kirke. I spørsmålet om homofili vil de ulike kirkesamfunnene enten måtte bygge stadig nye diker, eller fjerne én og én av dem som tidligere er bygget opp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder