Leder

Nei til nekt

Å forby barnehijab bryter mot Fremskrittspartiets ideologi og menneskerettighetene.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

«Fremskrittspartiets ideologiske grunnlag, liberalismen, tar utgangspunkt i at folk selv er bedre i stand enn politikerne til å bestemme hva som er best for seg og sine». Slik formulerer Frp seg i sitt partiprogram. Imidlertid ser det ut til at det prinsippet ikke gjelder i spørsmålet om barnehijab i barnehage og skole.

I Vårt Land onsdag sier Erlend Wiborg, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, at hijaben «skal forhindre at menns seksuelle begjær blir vekket. Da gjør man barn til objekter for begjær, og det liker jeg dårlig.» Wiborg deler denne oppfatningen av hijab med mange, og i Norge er det generelt lav toleranse for tradisjoner som symboliserer motstand mot likestilling.

Trosfriheten

For et liberalistisk parti er hijabforbud like fullt et tiltak som går på tvers av egen ideologi, uansett om man personlig liker eller ikke liker plagget. Her ser det ut til at partiets populister og nasjonalkonservative krefter har overtaket, slik de ofte har i denne typen spørsmål.

Forslaget bryter mot trosfriheten og foreldres rettigheter, som er nedfelt i menneskerettighetene og FNs barnekonvensjon: Foreldre har rett til å oppdra sine barn i egen tro, og barn har også en selvstendig rett til trosutøvelse. Å forby religiøse symboler eller plagg i det offentlige rom, er dermed svært problematisk.

Fremskrittspartiet bør ta en titt på sitt gjeldende partiprogram før neste utspill

—  Vårt Land

Skolen i Norge har ingen nasjonale retningslinjer for elevenes påkledning. Foreldre, og etter hvert barn selv, bestemmer hva som passer etter vær og aktiviteter. Verken anstendighet eller ytringer er regulert gjennom statlig regelverk. For foreldre eller barn som har bestemte oppfatninger eller tro, er det ikke unaturlig at det kommer til uttrykk også i klesveien. Så lenge bekledningen ikke er til hinder for undervisning, sosialt samspill eller lek, holder skolene stort sett fingrene klokelig unna.

Sosial kontroll

Sosial kontroll er et problem, og skolen og samfunnet bør ha øynene åpne og tiltakene klare dersom slikt mistenkes, i tillegg til generelt forebyggingsarbeid. En del barn blir holdt for stramt i tøylene, og får ikke delta i barnebursdager eller idrett. Imidlertid er hijaben sjelden problematisk i seg selv, og å tvangsfjerne den vil heller ikke løse problemer med sosial kontroll.

Fremskrittspartiet bør ta en titt på sitt gjeldende partiprogram før neste utspill.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder