Leder

Diskriminering for å hindre diskrimering

At det skulle være mer ekskluderende å be sammen enn å spille basket, faller på sin egen urimelighet.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Saken om skolelaget ved Sagatun skole i Balestrand som ikke lenger får samles til møte i skoletida har opprørt mange. Skoleledelsen vil ikke bare nekte gjengen rom, men varsler også at de vil si nei til at de får møtes utendørs i lavvo. Begrunnelsen er at skolene i Sogndal skal være livssynsnøytrale, noe som i følge rektor betyr at ulike religions- og livssynsgrupper skal bli behandlet likt.

Mildt sagt kuriøst

Kommunedirektøren, Tor-Einar Holvik Skinlo, har forsvart skolen. Han mener at religiøse samlinger i skoletida kan føre til et diskriminerende skolemiljø.

Så lenge skolen tillater aktiviteter og sosialisering som ikke inkluderer absolutt alle absolutt hele tida, kan den ikke diskriminere kristne samlinger

—  Vårt Land

For alle som har gått på en skole, framstår denne begrunnelsen mildt sagt som kuriøs. Så å si alt som skjer i en skolegård skjer i grupper, ut fra interesser og relasjoner som selvsagt er begrenset. Dette er heller ikke bare negativt, men gjør at elever kan finne likesinnede og dyrke interesser i mindre grupper.

Laget på sin side sier de er åpne for alle som vil være med. At det skulle være mer ekskluderende å be sammen enn å spille basket, faller på sin egen urimelighet. Så lenge skolen tillater aktiviteter og sosialisering som ikke inkluderer absolutt alle absolutt hele tida, kan den ikke diskriminere kristne samlinger.

Grenser for livssynsnøytralitet

At skolen i Sogndal skal være livssynsnøytral, er også vanskelig å gjennomføre i praksis. Kan elevene snakke sammen om sin tro? Kan de gi uttrykk for sine religiøse holdninger og tradisjoner? Kan de bære religiøse symboler? Kan de handle på sin tro, for eksempel ved å holde den barmhjertige samaritan som ideal når de interagerer med sine medelever? Det er umulig å sette noen klar grense.

Livssynsnøytralitet har sjelden vært en farbar vei. Derfor fikk regjeringen også i 2013 den offentlige utredningen Det livssynsåpne samfunn. Her er idealet også likebehandling av tros- og livssynssamfunn, men ikke ved å presse dem ut. Heller er det snakk om å invitere alle på likt grunnlag.

Vårt Land

Mer fra: Leder