Leder

Vårt Land på lederplass: – Situasjonen i Russland krever fingerspitzengefühl fra Vesten

Den økende graden av uro i Russland kan være starten på en palassrevolusjon. Men få i vest tør å spå hva som vil bli resultatet av dagens uoversiktlige situasjon i landet.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Situasjonen internt i Russland utvikler seg nå i retning av mer intern uro og større usikkerhet. Slik NRK skriver på nyhetsplass fører Russlands invasjon av Ukraina økt kritikk mot regimet. Kritikken mot den russiske forsvarsledelsen kommer fra flere hold, og i særlig grad fra Putins egen leir. Dette skjer samtidig som Russlands liste over utenlandske agenter blir stadig lenger. Dermed ser det ut til at den støtten som Putin selv mener han har hatt for å krige i Ukraina, forvitrer.

Et interessant trekk er at en del av den sterkeste kritikken ser ut til å komme fra de okkuperte områdene. Slik The New York Times skriver kom det torsdag i forrige uke et utspill fra Kirill Stremousov, en av de russiske lederne i den okkuperte Kherson-regionen i Ukraina. Han sa på en Telegram-video at forsvarsminister Sergej Sjojgu burde ta sitt eget liv.

Slik situasjonen er i dag kan det like godt hende at Putin er villig til å gå andre og nye veier: Han kan være villig til å inngå former for kompromiss som utad ikke ser ut som om han mister ansikt totalt.

—  Vårt Land

Putins venner

Det er Putins gamle venner og nettverk fra KGB som styrer Russland. Denne kretsen har fordeler av å opprettholde dagens regime, som gir dem maktpolitiske og økonomiske fordeler. Spørsmålet er om denne gruppa ser seg tjent med kritikken som nå rettes mot både regjeringsmedlemmer slik som forsvarsministeren og mot landets militære ledelse, eller om denne kritikken tyder på at Putins folk faktisk har mistet kontroll?

Uansett er det vi nå ser noe nytt under dagens regime. Det faktum at kritikken kommer samtidig som Russland stadig går på nye tap i Ukraina gjør at situasjonen framstår uoversiktlig. Få tør å spå hva denne nye situasjonen kan føre til både politisk og militært.

Bruk av atomvåpen?

Et annet spørsmål mange stiller seg er om Putins vil bruke atomvåpen dersom han kjenner seg presset nok. Det er åpenbart slik at Putin ønsker at den vestlige verden frykter nettopp dette.

Dersom Putin skulle velge å bruke atomvåpen i en begrenset grad i Ukraina, slik flere har pekt på muligheten for, ville dette skape en svært usikker situasjon for Russland selv. Det ville sette Nato i en situasjon der forsvarsalliansen bokstavelig talt kjenner seg tvunget til å bruke sterkere krutt enn i dag.

Slik situasjonen er i dag kan det like godt hende at Putin er villig til å gå andre og nye veier: Han kan være villig til å inngå former for kompromiss som utad ikke ser ut som om han mister ansikt totalt. Derfor krever håndtering av dagens uoversiktlige situasjon en stor grad av fingerspitzengefühl fra vestlig hold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder