Leder

Vårt Land: «Dersom steinkirkene forvitrer, risikerer vi at det samme skjer med historien vår»

Et kirkebudsjett til å leve med. Men det er likevel ikke nok.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Torsdag morgen ble statsbudsjettet for 2023 lagt frem for Stortinget. Det var allerede varslet på forhånd at det ville bli tøffe tak. Forventningene hadde kanskje aldri vært lavere for et statsbudsjett enn det var denne gangen.

Krig i Europa, inflasjon, frykt for matvaremangel og strømkrise satte derfor ikke overraskende sitt preg på «krisebudsjettet» som ble lagt frem.

Med et slikt bakteppe var det også knyttet stor spenning til hvordan den stramme økonomien ville gå utover bevilgningene til landets kirker og kirkesamfunn.

Forholdene tatt i betraktning var det derfor svært gledelig å se at regjeringen opprettholder statstilskuddet til Den norske kirke, slik at de kan sikre åpne og varme kirker i de urolige tidene vi nå lever i.

Kirkene og menighetene kommer til å bety mye for mange fremover, og derfor var en slik økning også helt på sin plass.

Ikke bare gledelig

Samtidig fortviler flere kristne videregående skoler, bibelskoler og organisasjoner på grunn av kutt som truer framtiden deres. Regjeringen legger også opp til å ligge langt under målet om å bruke én prosent av bruttonasjonalinntekt på bistand. Det er svært beklagelige og alvorlige kutt.

Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til istandsetting av kulturhistoriske viktige kirkebygg med 30 millioner til 50 millioner kroner.

Det er en god økning, men dessverre ikke i nærheten av det som trengs for å nå målet om å restaurere alle Norges 159 steinkirker innen 1000-årsjubileet for slaget ved Stiklestad i 2030.

KA har nemlig varslet at trengs minst 100 millioner kroner – dobbelt så mye som regjeringen nå tildeler.

Det er dårlige nyheter for ikke bare kirkefolket, men hele det norske folk og kommende generasjoner, dersom steinkirkene ikke prioriteres

—  Vårt Land

Avgjørende betydning

Denne restaureringen er helt avgjørende for at byggene kan stå og ha verdi også for kommende generasjoner, både som religiøse og kulturhistoriske bygg.

Det er forståelig at regjeringen har vært nødt til å prioritere hardt på dette budsjettet. Men det er dårlige nyheter, ikke bare for kirkefolket, men hele det norske folk og kommende generasjoner, dersom steinkirkene ikke prioriteres.

Dersom disse kirkene forfaller og forvitrer, risikerer vi at det samme skjer med historien vår.

Det har vi ikke råd til – selv ikke i krisetider.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder