Leder

Kristendommen blir framstilt eksotisk

NRKs dekning av dronning Elizabeth IIs gravferd viser at både kunnskaper og holdninger er i endring.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

De fleste større medier dekket gravferden til dronning Elizabeth II mandag. Dagen inneholdt to kirkelige handlinger, første del av gravferden (commendation and farewell) i Westminster Abbey og dernest en overgivelses-seremoni (committal) i St. Georges kapell.

Nådde ut

Det er sjelden salmer, skriftlesning og bønn når ut til så mange mennesker samtidig som på mandag. For mange seere var det trosstyrkende å nynne med på «The Day Thou Gavest» (Den dag du gav oss) og folde hender under bønn.

Samtidig ble det tydelig at ikke alle er like hjemme i det kirkelige universet. NRKs Espen Aas uttalte under sendingen at bisettelsen var «en seremoni med religiøse overtoner». Som flere har påpekt i etterkant, var dette tvert imot en kirkelig handling av gudstjenestelig karakter. Religiøsitet var ikke en valgfri glasur på kaka, det var selve saken, også i henhold til avdødes ønsker.

Salmer, skriftlesning og bønn er ikke overtoner, men konstituerende bestanddeler av en kirkelig begravelse

—  Vårt Land

Overgivelse i Guds hender

I Den norske kirkes gravferdsritual kan man ikke velge bort salmer, skriftlesning eller bønn. Dette er rett og slett konstituerende bestanddeler av en kirkelig begravelse. Slik er det også i Den anglikanske kirke. Nettavisens Arild Rønsen skrev at han sjelden har bevitnet en mindre personlig begravelse, og med det uttrykker han antakelig en allmenn forventning om at en gravferd handler om avdødes person og livshistorie. Og gravferden er et farvel med en kjær avdød, men også og uvegerlig en overgivelse av den døde i Guds hender.

Mens BBC valgte å ha en prest i studio, som kunne kommentere teologiske aspekter ved mandagens gravferd, hadde NRK ingen slik ekspert. Det kunne vært nyttig, også fordi en anglikansk gravferd på flere punkter skiller seg fra den lutherske de fleste i Norge er vant med. Alle gester, salmevalg, tekstvalg og rommets organisering er uttrykk for teologi, og dette kunne mange av oss trenge hjelp til å fortolke. Det finnes ekspertise på slikt i Norge, NRK valgte å ikke bruke den.

Resultatet av NRKs dekning var til dels en eksotifisering av den kristne tro. Det er i tråd med medienes religionsdekning generelt, men ikke med det norske folks tilhørighet til kristendommen: over 70 prosent er medlem av et kristent trossamfunn.


Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder