Leder

Pride i endring

Den brede deltagelsen i regnbuetoget som KrF-leder Bollestad i år er en del av, kan bidra til at markeringens mer omstridte side svekkes.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Lørdag ble et regnbuetog avholdt i hovedstaden, som erstatning for Pride-paraden som ble avlyst i juni. Flere medier melder om rekordstor deltakelse. Kanskje så mange som 70.000 mennesker hadde lagt lørdagsturen til Oslo sentrum. Over hele landet har det de siste ukene vært tilsvarende arrangementer.

Problematisk

Mange synes det er problematisk at organisasjonen Fri arrangerer pride-toget i Oslo og andre steder. De opplever at en deltakelse under paraden er en støtte til Fri og Fris politiske program. Fri på sin side hevder at paraden er for alle som vil støtte skeives kamp, uavhengig av om de er enige med Fri på alle punkter eller ikke.

Flere partitopper var til stede i regnbuetoget i Oslo. Det er neppe slik at de alle stiller seg bak Fris ideologi og politikk, i så fall ville stemmegivningen på Stortinget sett annerledes ut i saker om for eksempel sexkjøp og surrogati. Vårt Land skrev i går at Olaug Bollestad (KrF) for første gang gikk i et slikt tog. For henne er deltakelsen en tydelig solidaritetsmarkering etter skytingen ved London pub i juni, og ikke en tilslutning til organisasjonen Fri.

Dempet kulturkrig

Det er lett å ty til teser om kulturkrig i debatten om Pride og Fri. Men i bunn og grunn er selve narrativet om at det foregår en intens kulturkrig også en del av problemet. Det skaper forestillinger om aggresjon og skyttergraver, og ikke minst om at det er risikabelt å ta stilling i debattene. For foregår det en krig, vil de fleste dukke hodet. Men det vi trenger er modig og åpen debatt, der ingen trenger å være redd for skyts og sanksjoner for å lufte meninger eller usikkerhet.

Med Bollestads deltakelse i år styrkes oppfatningen av Pride som et bredt arrangement

—  Vårt Land

I juni skrev Vårt Land på lederplass at Pride står i en spagat mellom å være et bredt og folkelig arrangement, eller en spisset politisk demonstrasjon. Med Bollestads deltakelse i regnbuetoget styrkes oppfatningen av Pride som et bredt arrangement, og inntrykket av en spiss ideologisk markering svekkes. Paraden vil fortsatt vekke debatt, men hvis de mer kontroversielle standpunktene til Fri i mindre grad preger Pride på grunn av den økte bredden i deltagelsen, kan det være gode nyheter for de som er kritiske til disse standpunktene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder