Leder

Hetsejakten

Hets mot unge politkere er et demokratisk problem.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I går fortalte ungdomspolitikere Vårt Land om sterk hets. Både Hadle Rasmus Bjuland (KrFU) og Marian Hussein (SV) har erfart det som nå er et altfor kjent fenomen: Den som stikker hodet fram, må regne med gjentatte hugg mot nakken.

Når så du sist et kommentarfelt som var saklig, ryddig og uten unødvendige sleivspark?

—  Vårt Land

Ugjestmildt jordsmonn

Vi er etterhvert blitt så vant med dette at vi knapt forventer at noe annet skal skje. Når så du sist et kommentarfelt som var saklig, ryddig og uten unødvendige sleivspark? Vårt Lands journalister bruker mye tid hver eneste dag, og ikke minst kveld, på å rydde i kommentarfeltet. Ikke bare må direkte hatefulle ytringer redigeres bort, men også endeløse avsporinger og generell kvalm. Vårt Land har flere ganger anmeldt trusler mot avisens ansatte til politiet.

Undersøkelser viser at de som får skarpest skyts er kvinner, unge og minoriteter. Noen av politkerne har trengt politibeskyttelse. De stemmene vi spesielt trenger i den offentlige samtalen, er altså de stemmene som skal leve i det mest ugjestmilde jordsmonnet.

Barnevakt

Stavanger Aftenblad fortalte nylig at de måtte stenge kommentarfeltene under nesten alle sakene om helgens Pride-markering i byen. Journalist Stella Marie Brevik skriver at hun måtte agere barnevakt for voksne folk, noe som er unødvendig på alle vis, og en ressursbruk ingen er tjent med. Av de over 75.000 kommentarene som ble skrevet i Aftenbladets kommentarfelter i 2018, stod 20 enkeltpersoner, alle sammen menn, bak nesten 30 prosent. Et lite knippe bøller får dominere, samtidig som fenomenet er større enn disse 20.

Hussein kaller hetsen for et demokratisk problem, og det har hun all grunn til. Også likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm er sterkt bekymret. Når hetsen er så allestedsnærværende, blir den også til en forventet kultur. Men vi som samfunn bør ikke slå oss til ro med at det er en normaltilstand. Vårt Land fortsetter å røkte sine kommentarfelt, og oppfordrer alle som ytrer seg til å holde en saklig tone.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder