Leder

Uvurderlige kirkeansatte

«Laginndelingen» i Den norske kirke må tas på dypeste alvor – ikke bare av kirka selv, men også den større offentligheten.

«Jeg har vært borti noen prester som lurer på om du er tjukk i huet, fordi du jobber med det du jobber med». Dette er responsen fra en gravplassmedarbeider i Den norske kirke som har svart på den ferske rapporten «Vi er ikke de som roper eller klager høyest» –Tanker om arbeidsmiljø og ny organisering blant fellesrådsansatte i Den norske kirke.

Rapporten er utarbeidet av Kifo, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, på oppdrag fra Fagforbundet. Marit Halvorsen Hougsnæs, administrerende direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, kommenterte rapporten overfor Vårt Land forrige uke. Hun mener det er ting som kom frem som ikke var bra, blant annet skillet mellom forskjellige «lag» i kirka.

Urovekkende laginndeling

Halvorsen Hougsnæs peker blant annet på at rapporten dokumenter ikke bare A- og B-lag i Den norske kirke, men også et C-lag – de driftsansatte.

Gravplassarbeidere, vaktmestere og kirketjenere har helt avgjørende funksjoner for at en menighet og kirke skal gå rundt. Likevel kan rapportens funn tyde på at mange føler seg mindre verdsatt i Den norske kirke. Det bekrefter også Ragnar Aune, kirketjener i Nidaros kirkelige fellesråd, overfor Vårt Land.

– I en gudstjeneste blir alle nevnt bortsett fra kirketjeneren, påpeker han.

Rapportens funn og de driftsansattes uttalelser til Vårt Land bør ikke overraske noen. Det er riktig som KA-sjefen påpeker at «laginndelingen» i kirka har vært kjent over lengre tid. Det betyr likevel ikke at det må bli noe hvilepute.

Også Vårt Land har et ansvar for å vise frem at Den norske kirke og andre kirkesamfunn består av andre enn biskoper og prester

—  Vårt Land

Et felles ansvar

Den norske kirke har et stort ansvar for å sørge for at enhver ansatt føler seg like verdsatt i arbeidssammenheng.

Men det ansvaret strekker seg også lenger utenfor kirkerommets vegger. Da musiker og poet Trygve Skaug i fjor valgte å bruke julekonsertene sine til å hylle kirketjenerne i kirkene han spilte var det mange som ble rørt og glade. Skaugs anerkjennelse av kirketjenernes ofte undervurderte arbeid hadde stor betydning for de det gjaldt, men gjorde også inntrykk på andre enn de driftsansatte.

Også Vårt Land har et ansvar for å vise frem at Den norske kirke og andre kirkesamfunn består av andre enn biskoper og prester. En kirketjener som Oslo domkirkes Faulus Korkunc hører like mye hjemme i portrettspalten vår Min tro, som nyansatt prost Mari Saltkjel.

Vi har alle et ansvar for å løfte frem de mange ulike stemmene, funksjonene og menneskene som får kirka og samfunnet vårt til å gå rundt. Ikke minst er det avgjørende for Den norske kirke akkurat nå som de skal gjennom en omfattende omorganisering. Mantraet er da nødt til å være at alle skal med.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder