Leder

Bolsonaro er en fare for sitt eget folk

Brasils høyreekstreme president Jair Bolsonaro har blitt er mareritt for sitt eget folk, og representerer en fare for demokratiet. Han bør stemmes ut av jobben neste år.

Det kommer den ene dystre rekorden etter den andre i Brasil, med over 4.000 koronarelaterte dødsfall daglig. Likevel fastholder president Bolsonaro at det ikke blir noen nasjonal nedstengning, til tross for at helsevesenet står på randen av kollaps i flere regioner, med mangel på vaksinedoser og nesten tomme medisinlagre.

350.000 koronadøde

President Bolsonaro viderefører dermed sin livsfarlige politikk i møtet med koronapandemien, som så langt har kostet over 350.000 brasilianere livet. Bare USA har flere koronadøde. Den ukontrollerte smitten utgjør primært en fare for Brasils egne innbyggere, men har også globale implikasjoner. Den brasilianske muterte virsuvaranten P.1 er tilsynelatende ekstra smittsom og motstandsdyktig mot de vaksinene som hittil er på markedet, og har allerede spredd seg til flere andre land.

Bolsonaros håndtering av koronapandemien er uforsvarlig på grensen til det kriminelle. Han bør skiftes ut ved første mulighet.

—  Vårt Land på lederplass

Brasil satte i mars en dyster rekord med over 66.000 koronarelaterte dødsfall, et tall som ligger an til å bli betydelig høyere i april. Det mørke bildet forsterkes av at landet i motsetning Norge og resten av den nordlige halvkulen, som går mot sommer og håp om mindre smittespredning, er på vei mot vinter og kjøligere vær. Fortsatt har færre enn hver tiende brasilianer mottatt sin første vaksinedose, og nødgodkjenningen av Johnson & Johnson-vaksinen vil ikke gi resultater før i juni. Det er også langt fram før landets egenframstilte og lovende vaksine, ButanVac fra Butantan-instituttet, er på markedet.

Overgår dystre advarsler

Den ytterliggående høyrepopulisten Jair Bolsonaro var omstridt lenge før han ble innsatt som president 1. januar 2019, og har dessverre overgått de mest dystre advarsler. Hans håndtering av koronapandemien er uforsvarlig på grensen til det kriminelle, inklusive bagatellisering og uttalelser som har bidratt til økt smitte og vaksineskepsis. Dette kommer på toppen av klimafarlig politikk med økt hogst i regnskogen, svekkelse av urfolks og andre minoriteters rettigheter, samt misbruk av ytterliggående sikkerhetslover for å kneble presidentens kritikere.

Brasil fortjener en bedre leder, men blir dessverre nødt til å leve med Bolsonaro fram til valget i oktober 2022. I mellomtiden bør det være et internasjonalt ansvar å legge press så de verste utslagene av hans politikk kan bli dempet.


VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder