Leder

Vårt Land: Joe Bidens innvandringspolitikk ble oppfattet som en invitasjon

INNVANDRING: Joe Biden ønsket å vise at det var slutt på Trumps umenneskelige innvandringspolitikk. Men altfor mange tok det som en invitasjon, skriver Vårt Land på lederplass.

Donald Trumps første valgkamp var for en stor del bygget på å skremme folk mot innvandrere. Bygging av mur og innreiseforbud for muslimske land var symbolsaker som det nå har vært viktig for Biden-administrasjonen å reversere. Allerede første dag på jobben opphevet Biden disse vedtakene. Også praksisen med å sende enslige barn tilbake over grensen til Mexico, ble stanset.

Biden må forsøke å få kontroll over hvor mange innvandrere som kommer. Å gjøre det uten å vende tilbake til Trumps politikk, blir en utfordring.

—  Vårt Land

Det var egentlig ikke Bidens mening å legge opp til at det skal komme flere innvandrere til USA. Det var bare snakk om å rette opp noen av de mest inhumane sidene ved Trumps politikk. Dessuten var det nødvendig å gjøre noe med hele systemet for å ta mot de som allerede har kommet, ettersom Trump bare hadde fokusert på å prøve å hindre folk i å komme.

Ble tatt som en invitasjon

Men endringene ble i Latin-Amerika oppfattet som en invitasjon. Delvis hadde nok også Trumps advarsler om at demokratene ville åpne grensene for en flom av innvandrere, skapt forventninger. I løpet av de tre månedene etter at Biden overtok, har det strømmet hundretusener til grensen, mange greier å ta seg over. Det har sprengt kapasiteten i mottaksapparatet. Særlig kritisk er det å ta seg av tusenvis av enslige barn som har kommet over grensen og nå ikke blir returnert.

Det er alle menneskene som gjennom flere hundre år har strømmet til for å bygge landet, som har gjort USA stort og sterkt. Men USA er ikke lenger landet med masse plass og muligheter for alle. Det er fortsatt behov for nye innbyggere, men for mange over kort tid skaper problemer. Det oppstår også frykt og motsetninger hos de som allerede er kommet.

Problemet er i Latin-Amerika

Et av Bidens første løfter var å skape ordnede forhold for de såkalte «dreamers» – det vil si illegale innvandrere som har vært lenge i landet – og barna deres. De aller fleste er blitt gode amerikanere som bidrar til samfunnet, og det er ingenting å sende dem tilbake til. Men republikanerne har vært mot å legalisere deres opphold, fordi de er redde for at det vil føre til at flere kommer.

Den grunnleggende årsaken til at det kommer så mange, er de elendige forholdene i mange land i Latin-Amerika. Flere steder er det blitt mye verre de siste årene, noe ikke minst koronapandemien har bidratt til. Den langsiktige løsningen ligger i å bedre forholdene der folk kommer fra.

Men i første omgang må nå Biden forsøke å få kontroll over hvor mange som kommer. Å gjøre det uten å vende tilbake til Trumps politikk, blir en utfordring.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder