Leder

Kollektiv korona-svikt på nachspiel

Det skjedde åpenbart en kollektiv svikt i fornuften og dømmekraften da Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran og sju andre samlet seg til nachspiel i en hotellsuite i Bodø fredag kveld.

Det som skulle være en hyggelig feiring etter en årsmøtemiddag i Nordland Arbeiderparti, endte i stedet som en politisk omdømmeskandale, med politietterforskning og mulige bøter på opp mot 20.000 kroner for brudd på de lokale forskriftene for smittevernhåndtering.

Mandag måtte Ap-nestlederen gå en helt nødvendig kanossagang på diverse nyhetskanaler, der han ydmykt beklaget den uforståelige feilvurderingen det var å bryte de strenge smittevernreglene som nettopp var innført i hardt koronarammede Bodø. Skjæran skal ha en viss ros for å legge seg fullstendig flat, og uten reservasjon beklage sin tankeløshet. Han stemplet det treffende som «rett og slett flaut» at han endte opp på en fest der tometersregelen ikke kunne overholdes, og der det var tre flere deltakere enn det maksimale antallet på fem som gjeldende smittevernsregler tillater.

Sviktende dømmekraft

Hendelsen svekker like fullt Ap-nestlederen foran valgkampen som er i emning, særlig i den viktige debatten som vil dreie seg om regjeringens korona-håndtering. Hans sviktende dømmekraft i saken er heller ikke gunstig for Ap-leder Jonas Gahr Støre, som i Politisk kvarter på NRK fredag – noen timer før nachspielet i Bodø - anklaget regjeringen for ikke å ha håndtert pandemien godt nok, med påstander om at skadevirkningene ville vært mindre med Ap ved regjeringsroret.

Skjæran skal ha en viss ros for å legge seg fullstendig flat, og uten reservasjon beklage sin tankeløshet.

—  Vårt Land på lederplass

Det er derfor mulig å forestille seg at skadefro tanker streifet enkelte Høyre-hoder da nyheten om Ap-nachspielet i Bodø sprakk. Da bør de samtidig huske episoden der Erna Solbergs politiske rådgivere i april i fjor inviterte regjeringskolleger til utepils på Nesodden, for å omgå Oslos skjenkestopp. Partiets ordfører i Molde traff vel heller ikke planken forleden, i sin kritikk av hovedstadens håndtering av pandemien. Dårlig dømmekraft finnes åpenbart i flere leire.

Saken vil følge Skjæran

Vi er nå inne i en svært krevende fase av korona-pandemien. Smittetrykket er høyt mange steder, og tiltakene er tøffe. Da er det uhyre viktig at ledende politikere går foran og er gode eksempler. Det er en langt vanskeligere øvelse å kreve at for eksempel ungdom holder seg til korona-restriksjoner når ledende politikere ikke gjør det.

Mange vil derfor stille seg spørsmålet om Aps nestleder vil kunne inneha en posisjon rundt kongens bord med en dømmekraft som svikter så fundamentalt i en slik sak, der det burde være enkelt å følge lover og regler. Slik sett vil Skjærans hotell-festing følge både ham og Ap i tiden som kommer. Også etter valget. Det var trolig det aller siste Ap trengte akkurat nå.Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder