Leder

Lovende ledereskifte i WTO

WTOs påtroppende leder må ha som en prioritert oppgave å bidra til at fattige land kommer bedre ut av koronapandemien enn det nå ligger an til, både når det gjelde helse og økonomi.

FILE - In this Friday, Jan. 24, 2014 file photo, Nigerian Finance Minister Ngozi Okonjo-Iweala during a panel discussion "The Post-2015 Goals: Inspiring a New Generation to Act", the fifth annual Associated Press debate, at the World Economic Forum in Davos, Switzerland. Okonjo-Iweala was appointed Monday, Feb. 15, 2021 to head the World Trade Organization as it seeks to to resolve disagreements over how it decides cases involving billions in sales and thousands of jobs. Okonjo-Iweala was appointed as director-general of the leading international trade body by representatives of the 164 member countries, according to a statement from the body. (AP Photo/Michel Euler, file)

Verdens handelsorganisasjon (WTO) får mandag 1. mars sin første kvinnelige leder, nigerianske Ngozi Okonjo-Iweala. Hun starter jobben i en krevende motbakke, men stiller med fremragende bakgrunn og kompetanse.

Det er på høy tid at WTO, som ble etablert i 1995 som en avtaker etter Generalavtalen om toll og handel (GATT), får en kvinne i toppjobben. Dobbelt gledelig er det at hun som første WTO-leder kommer fra det afrikanske kontinentet. Ngozi Okonjo-Iweala (66) har hatt toppstillinger i Verdensbanken i 25 år, sist som administrerende direktør og nestkommanderende, og har dessuten i to perioder vært finansminister i hjemlandet Nigeria.

Den nye WTO-sjefen må bidra til at verdensøkonomien, og særlig de mest sårbare økonomiene, kommer seg på beina etter ødeleggelsene fra koronapandemien.

—  Vårt Land

Må bekjempe ulikhet

Okonjo-Iweala overtar jobben midt i en av etterkrigstidens mest krevende perioder for verdensøkonomien. Koronapandemien har satt en betydelig brems på global økonomisk vekst, og samtidig forsterket ulikhet og svekket utsiktene til å utvikle de fattigste landene, inkludert mulighetene til å nå sentrale bærekraftsmål som å utrydde all ekstrem fattigdom innen 2030.

I tillegg har USA i Donald Trumps presidentperiode ledet an en internasjonal trend med økende proteksjonisme, nasjonalisme og handelskrig, som har dempet vyene om den globale frihandelens velsignelser. Og altfor lenge har de negative sidene ved en ekstrem frihandel vært underkommunisert, der både miljø og mange mennesker har betalt en høy pris for andres tilgang til billigst mulige varer.

Biden omgjorde veto

Hadde det vært opp til Trump, ville ikke Okonjo-Iweala fått jobben. USA la i praksis sist høst ned veto mot utnevnelsen av henne da generaldirektør Roberto Azevedo uventet gikk av i august 2020. Som nyinnsatt amerikansk president har imidlertid Joe Biden sørget for at jobben likevel kunne gå til Okonjo-Iweala, som har topputdannelse fra de prestisjetunge amerikanske universitetene Harvard og MIT, og er både nigeriansk og amerikansk statsborger.

66-åringens viktigste oppgave blir nå å få WTO til å bidra så verdensøkonomien, og særlig de mest sårbare økonomiene, kommer seg på beina fra ødeleggelsene under koronapandemien. Hun har allerede signalisert at en prioritert oppgave for henne blir å bidra til at handelspolitikk støtter opp om offentlig helse, og at WTO kan legge til rette for forbedret distribusjon av Covid-19-vaksiner og verneutstyr. Det skaper i så måte ekstra forhåpninger at hun fra 2016 til 2020 var styreleder for Gavi, den ekstremt viktige og effektive globale alliansen for å sikre at lavinntektsland kan få tilgang til livreddende vaksiner.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder