Leder

Fornuftig av Tono å gjeninnføre gudstjenestefritak

Tono utviser godt skjønn når de for andre gang siden pandemiens utbrudd gir et midlertidig fritak for strømming av gudstjenester

Temperaturen har de seneste ukene vært nokså høy i debatten om hva det skal koste å strømme gudstjenester. På den ene siden står Tono, som forvalter rettighetene til bruken av komponistenes åndsverk i offentligheten. På den andre siden står KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter og større deler av kirke-Norge. Menighetene og KA mener simpelthen at Tono-avgiftene er for høye, og ikke gjenspeiler økonomien og publikumstallene til disse gudstjenesteproduksjonene. Tono, derimot, påpeker at det tross alt er de som representerer den svake parten, nemlig komponistene, som er avhengig av gode ordninger for å få betalt for arbeidet sitt. En live strømming av en gudstjeneste koster nå 800 kroner, hvis den skal få ligge ute i én uke.

Midlertidig unntak

Etter nedstengningen i mars kastet kirkene seg rundt med digitale produksjoner for å holde gudstjenestelivet i gang. Som store deler av kulturlivet viste menigheter landet rundt en imponerende vilje og kreativitet for å tilby digitale varianter når annet ikke var mulig. Den gangen ga Tono nett-gudstjenestene fritak for å betale de avgiftene man ellers skal når man sender musikk i videoproduksjoner. Fritaket varte til 1. juli i fjor.

Fritaket må ses i sammenheng med at musikk i gudstjenester normalt er avgiftsfritt. Dette skyldes en ordning hvor staten årlig overfører 2,3 millioner kroner til Tono, for å kompensere for manglende betaling for musikkbruk i gudstjenester. Med andre ord tar staten regninga, og da det eneste gudstjenestealternativet ble digitalt, valgte Tono å la unntaket gjelde også her.

Nå har Tono gitt et nytt midlertidig unntak, som gjelder til 1. juni. Det er en klok beslutning. De 2,3 millionene til staten skal i utgangspunktet kompensere for gudstjenestelivet. Ettersom videoproduksjonene er en erstatning for disse gudstjenestene, er det rimelig med fritak.

Rapportering like viktig

Tono kommer samtidig med et hjertesukk: Menighetenes rapportering er like viktig som før. Man må nemlig melde fra til Tono om hvilke verk som er brukt, slik at Tono kan fordele kaka på en rettferdig måte. Selv om det for tiden jobbes med digitale løsninger, og dette helt sikkert vil bli enklere i framtiden, så har menighetene ansvaret nå for å gi skikkelige rapporter.

Dette arbeidet er kjedelig, og det kan sikkert være frustrerende for den enkelte menighet. Men det er en liten pris å betale – det er verdt å huske at Tono faktisk er opprettet for å forenkle avtalene mellom de som lager og de som bruker musikken. Menighetene må møte Tonos håndsrekning med å respektere rapporteringen nøye.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder