Leder

Kirkestørrelsen må avgjøre

I nedstengte kommuner bør de store kirkene og moskeene åpnes raskt. De åndelige og sosiale behovene er store. Med gjennomføring av strenge tiltak er det mindre smittefare i disse byggene enn på Hennes og Mauritz.

Vi vet at regjeringen står i krevende prioriteringer når de skal åpne samfunnet etter nedstengning - i deler av landet. Det som imidlertid har overrasket mange er hvor lavt kirkene har vært prioritert under pandemien, også i denne runden. På Østlandet ble både svømmehaller, biblioteker, en rekke butikker og Vinmonpolet åpnet. Men kirkene måtte holde stengt.

I onsdagens Dagsnytt 18 stilte Oslo-biskop Kari Veiteberg spørsmålet om kirkene er glemt av regjeringen. Det er et betimelig spørsmål. I hovedstaden har kirken noen av de største og luftigste byggene. Dessuten har kirken vært god på smittevern.

For mange mennesker som sliter med tungsinn og depresjoner etter et år med mange og strenge tiltak, kan det kjennes livsviktig å komme til en kirke, møte en prest og få åndelig påfyll. Veiteberg oppfordret barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad til å vurdere religiøse rom ut fra den faktiske størrelsen. Flere av Oslos kirker og noen av Oslos moskeer har større plass, med mer luft enn på både butikker og svømmehaller.

I onsdagens Dagsnytt 18 stilte Oslo-biskop Kari Veiteberg spørsmålet om kirkene er glemt av regjeringen. Det er et betimelig spørsmål.

—  Vårt Land på lederplass

Programleder i Dagsnytt 18 spurte ministeren om enkelte smitteutbrudd i små religiøse forsamlinger har ført til frykt for å åpne for religiøse møter. Dersom dette har vært en del av regjeringens vurderingsgrunnlag, er det beklagelig.

Dersom en kirke eller moske skal åpnes må det selvsagt være en forutsetning at disse har et godt, gjennomarbeidet og gjennomførbart opplegg for smittevern. Man bør kunne sitte spredt.

Det er trist når biskopen i Oslo stiller seg spørsmålet om kirken må legge barnedåp og bryllup på Hennes og Mauritz. Det tyder på at myndighetene ikke har vurdert hvor det er mulig å møtes uten stor smittefare, men heller latt andre hensyn gå foran.

Det er forståelig at barn og ungdom skal prioriteres først. Men det er langt vanskeligere å forstå at bibliotek og svømmehaller kan benyttes, men ikke store kirker.

Særlig fordi vi vet at mange har stort behov for menneskelig kontakt etter lang tid i isolasjon. For noen kan ikke en svømmehall eller Hennes og Mauritz fylle dette behovet. I tiden som kommer må helsemyndigheter og regjering ha en betydelig større oppmerksomhet på akkurat dette.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder