Leder

Når NRK bidrar med jødehat

Forrige uke ble det kjent at regjeringen trapper opp kampen mot antisemittisme. Få dager etter ble dessverre behovet for økt innsats aktualisert ved drøye uttalelser fra en programleder i NRK.

I forrige uke skrev vi på nyhetsplass om regjeringens opptrapping av kampen mot antisemittisme. Et prosjekt skal følge med på antisemittiske ytringer på sosiale medier og internett ellers. Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland fortalte da at stormingen av Kongressen i USA i gjorde sterkt inntrykk. Flere av Trump-tilhengerne som stormet kongressen bar t-skjorten der det sto: «6MWE». Dette betyr «6 millioner var ikke nok».

Dessverre fikk vi nylig et stygt eksempel på en anti-Israelsk og en antisemittisk holdning på NRK. Programleder Shaun Henrik Matheson kom med sterke karakteristikker av landet Israel i sitt program «Shaun på P13». Han omtaler vaksineringen i Israel og sa blant annet: «..det er nesten så jeg skulle ønske at vaksinen ikke virka». At programlederen er kjent for sin sleivete stil er ingen unnskyldning.

Gjentatte saker fra NRK

Det som er ekstra beklagelig er at NRK sliter med en uforbeholden beklagelse. Selv om underholdningsdirektør Charlo Halvorsen har trukket innslaget og beklager vaksine-uttalelsen, vil han ikke svare på alle spørsmålene fra Medier24.

Dessverre føyer innslaget seg inn i en rekke antisemittiske overtramp fra NRK. De fleste husker den såkalte «jødesvin-sketsjen» fra 2019. NRK Satiriks viste to som spilte Scrabble, der den ene var en ortodoks jøde. Motspilleren hadde mulighet til å legge ned ordet «jødesvin». Den gangen uttalte Halvorsen at «kritikken kom litt overraskende på oss. Intensjonen med sketsjen er langt på vei motsatt av det vi blir kritisert for». Det tok flere uker før NRK la seg flat.

Vi vet også at NRK en periode hadde rapperen Kaveh i tung rotasjon på sine spillelister, til tross for at han på en konsert like før hadde ropt «fuck jøder» fra scenen.

At programlederen er kjent for sin sleivete stil er ingen unnskyldning.

—  Vårt Land på lederplass

Økende antisemittisme

Både i Europa og USA er antisemittismen i vekst igjen. De mest ytterliggående påstår at Holocaust aldri fant sted. Konspirasjonsteorien «Sions vises protokoller» er i oppblomstring. Konspirasjonen handler om at jødene har langsiktige planer om verdensherredømme. Den ble brukt aktivt for å spre hat mot jødene før og under andre verdenskrig. Vi vet alle hva dette jødehatet førte til.

Nettopp derfor er det særlig beklagelig at NRK ikke har tydelige retningslinjer som setter grenser for denne typen uttalelser i rikskringkastingen. NRK-saken viser også med all tydelighet at regjeringens opptrapping av kampen mot antisemittisme er viktig og helt nødvendig.Annonse
Annonse

Mer fra: Leder