Leder

Modig røst må ikke bli kneblet

Håpet om demokratisk utvikling i Russland er betydelig svekket de siste årene. Nå trenger den forfulgte opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj støtte i sin modige kamp for økt frihet og politisk konkurranse, skriver Vårt Land på lederplass.

Helgens store demonstrasjoner i Russland til støtte for opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj (44), der mer enn 3.400 demonstranter ble arrestert, understreker hvor svake kår politiske kritikere av Putin-regimet har i dagens Russland. Den tidligere korrupsjonsadvokaten har lenge vært president Vladimir Putins argeste politiske motstander, men var nær ved å miste livet da han i august i fjor ble forgiftet med nervegiften novitsjok. Bak drapsforsøket stod etter alt å dømme den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Fryktløs og kamplysten

Det var likevel en fryktløs og kamplysten Navalnyj som 17. januar returnerte til Russland, etter å ha fått medisinsk behandling og oppholdt seg i Tyskland siden fjorårets dramatiske forgiftning. Russiske myndigheter pågrep forutsigbart nok Navalnyj i det øyeblikk han igjen satte foten på russisk jord, og fengslet ham i en måned for å ha brutt meldeplikten knyttet til en betinget dom fra 2014. Navalnyj har også andre anklager rettet mot seg, og risikerer i første omgang tre og et halvt års fengsel, i det støttespillerne mener er politisk motiverte rettsprosesser.

Den forfulgte opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj fortjener støtte i sin modige kamp for økt frihet og politisk konkurranse i Russland.

—  Vårt Land på lederplass

Myndighetene begrunner helgens arrestasjoner med at demonstrasjonene var ulovlige og fant sted under en pandemi, men bak ligger åpenbart også en voksende frykt i Kreml for hva den regimekritiske Navalnyj og hans voksende skare av støttespillere kan stelle i stand. Selv om Putin fortsatt trolig har et flertall av den russiske befolkningen i ryggen, er utviklingen for den jevne russer alt annet enn god, og skepsisen er utbredt til grunnlovsendringer som gjør at Putin i teorien kan bli sittende til 2036.

Beskylder Putin for korrupsjon

Konflikten er ytterligere tilspisset etter at Navalnyj sist uke la ut på sosiale medier en video med en gransking som hevder at Putin er den reelle eieren av en gigantisk eiendom ved Svartehavet, til en verdi av 10 milliarder kroner. Den luksuriøse eiendommen skal ifølge Navalnyj være ervervet gjennom «den største bestikkelsen i historien» – påstander som kan bli ødeleggende for Putin dersom de blir stående.

Det demokratiske spillerommet og respekten for grunnleggende menneskerettigheter har de siste par tiårene vist en nedadgående kurve i Russland, og for øyeblikket er Aleksej Navalnyj det fremste symbolet på en helt nødvendig frihetskamp mot det undertrykkende regimet. Nå trengs sterk internasjonal støtte til mannen som risikerer livet i sin kamp for et mer demokratisk Russland.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder