Leder

Flyktninger og kristen nestekjærlighet

Dersom kristne kvoteflyktninger prioriteres foran muslimer, er det et brudd både med kristen nestekjærlighet og menneskesyn.

Denne uken ble det kjent at Frp fikk gjennomslag for at Norge skal prioritere kristne kvoteflyktninger. Frp-leder Siv Jensen begrunner dette med at kristne flyktninger er «likere oss». Det hun indirekte sier er at muslimske flyktninger skal prioriteres ned.

Torsdag skrev VG at Sylvi Listhaug var opprørt over hvordan enigheten ble tolket: «At KrF og Den norske kirke er motstandere av å prioritere kristne forfulgte, er komplett uforståelig. De burde i stedet stå sammen med oss i Frp om et slikt tiltak og ikke motarbeide det».

Frp sier nå at de vil passe på at regjeringen prioriterer nettopp kristne kvoteflyktninger.

Frps uttalelser matcher ikke Bibelen på dette punktet. Når det er sagt, snakker regjeringen om dette på en annen måte.

—  Vårt Land på lederplass

Vår neste

Dersom kristne kvoteflyktninger prioriteres foran muslimer, er det et brudd både med kristen nestekjærlighet og menneskesyn.

Som nasjon må vår flyktningpolitikk bygge på at alle utsatte flyktninger har de samme menneskerettigheter og det samme behovet for beskyttelse. Som kristne er vi forpliktet på den nestekjærligheten som omtales i Bibelen. Stefanusalliansen skriver det godt på sine hjemmesider: «Selv om vi er kristne, bør ikke vårt engasjement stoppe ved våre egne. Vi har et ansvar å elske vår neste – uansett tro eller livssyn. Lignelsen om den gode samaritan illustrerer Jesu tanker om dette. Samaritanerne var på Jesu tid det ytterste eksemplet på den religiøse og etniske «andre». Hatet mellom jøder og samaritaner var så sterkt at de kunne gå lange omveier for å unngå hverandre. Likevel bruker Jesus en samaritan som helt når han skal illustrere hvordan vi skal elske de fremmede, utsatte og lidende, med en praktisk kjærlighet».

Frp og regjeringen

Frps uttalelser matcher ikke Bibelen på dette punktet. Når det er sagt, snakker regjeringen om dette på en annen måte. De sier at forfulgte religiøse minoriteter skal inkluderes som et kriterium Norge prioriterer blant de kvoteflyktningene FN har plukket ut. Representanter fra Høyre, Venstre og KrF legger vekt på at både jesidier og ahmadyya-muslimer er slike grupper. Fra før er kvinner, homofile, barnefamilier og rohingyaer i den prioriterte gruppen. At de som er utsatt for religiøs forfølgelse også blir prioritert, er positivt.

Likevel er det uhyre viktig for sikkerheten til de kristne minoritetene at det ikke blir en sannhet at vestlige land gir kristne flyktinger forrang over muslimer i samme, utsatte posisjon. Det i seg selv kan gjøre den generelle situasjonen for kristne minoriteter farlig, og de kan bli oppfattet som å stå i ledtog med vesten. Det kan gjøre dem mer utsatt for både terror og forfølgelse.

Det er av stor betydning at Norge tar imot flyktninger i den gruppen som har aller størst beskyttelsesbehov. Det må alltid komme først. At noen flyktinger «er likere oss» er dårlig og ukristelig argument, og kun egnet til å roe ned Frps mest islam-kritiske fløy. Det er forøvrig ikke sikkert det stemmer.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder