Leder

«USA-eventyret til Equinor kan kalles mye. Bærekraft er ikke et ord som treffer særlig godt.»

Equinorsaken peker på noe av det vanskelige med være både stat og næringsaktør. Når grenser krysses, slik Equinor har gjort, må vi forvente en tydeligere linje, skriver Vårt Land på lederplass.

Det er dilemmaer knyttet til at staten skal være storaksjonær i børsnoterte selskaper. Men det er likevel en fornuftig modell når man ønsker å ha en påvirkning over noen av landets viktigste ressurser. Noen ganger går det derimot galt, og da er det naturlig også å diskutere hvordan staten skal utøve sitt eierskap.

Equinor sløste bort milliarder

Den siste uken har Equinors satsing i USA vært gjenstand for en stortingshøring. Dagens Næringsliv har de siste månedene skrevet om de massive tapene da Equinor mellom 2007 og 2019 forsøkte å etablere seg som stor internasjonal skiferoljeaktør.

Konsulentselskapet PwC har lagt fram en rapport som viser at Equinor til sammen har tapt 21,5 milliarder dollar, noe som tilsvarer 161 milliarder norske kroner. Tirsdag fortalte styreleder Svein Rennemo at pengene har fortsatt å renne ut også i år, USA-tapet har vokst med ytterligere 3 milliarder dollar.

I tillegg til økonomiske tap har saken vist at Eqinor glemte både nøysomhet og ryddighet da de dro «over there». Enorme lederlønninger, veldedighetskalkuner til flere millioner og en ustrakt sløsekultur er også avdekket.

Equinor har erkjent at det var alvorlige mangler ved økonomistyringen og at de undervurderte kompleksiteten i det de skulle gå inn i.

• LES OGSÅ Une Bratberg om thrilleren, koronaviruset som endret USAs velgervaner.

Hvem visste?

Equinors tidligere konsernsjef Helge Lund satt med ansvaret. Men staten eier 67 prosent av selskapet og utnevnte også styrelederen Svein Rennemo. Det er legitimt å stille spørsmål om olje- og energiministrene i disse årene burde stilt langt flere spørsmål ved Equinors luftslott.

Både Helge Lund, de tidligere olje- og energiministrene Ola Borten Moe (Sp), Tord Lien (Frp) og dagens statsråd Tina Bru (H) er enige om at det er Equinors ledelse og styre som har ansvaret for de kommersielle investeringene – og feilene som er begått. Det bør fortsatt være et prinsipp når staten er eier.

Men også en statlig eier kan være mer aktiv og etterspørre informasjon i større grad enn de har gjort i denne saken. Hvis ikke, er det relevant å spørre om en statlig eier har gode nok verktøy til å unngå slike milliardtap med offentlige midler – og om staten bruker disse verktøyene godt nok.

• LES OGSÅ: «Han overtok en klimaskeptisk mastodont», nyhetsredaktør Veslemøy Østrems kommentar om Eldar Sætres lederskap da han trådte ned fra topptaburetten i Eqinor i høst.

Bør ha mer åpenhet

Equinorsaken peker på noe av det vanskelige med være både stat og næringsaktør, som staten i dag er i 73 selskaper. For hvorfor skal man være eier i et selskap uten å kunne påvirke de sentrale valgene som tas? Statens innflytelse handler i stor grad om å utnevne styreleder og snakke med selskapets ledelse fire ganger i året. Denne dialogen får offentligheten kun innsyn i når det går galt. Det bør være et mål at styreledere og ledelse i statseide selskaper i større grad er åpne om sine valg og prioriteringer, også utenfor den kvartalsvise rapporteringen.

Oslo 20201103. 
Tidligere konsernsjef Helge Lund i Equinor på videolink under energi- og miljøkomiteens høring om Equinors virksomhet i USA og statens eieroppfølging.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Helge Lund var konsernsjef i Statoil, nå Equinor, da de forsøkte å lykkes i skiferoljemarkedet i USA. Det ble en dyr feilvurdering.

Dessuten ligger det allerede mange forventninger og politiske føringer fra Stortinget, som hvert år vedtar en eierskapsmelding. Årets melding heter «Bærekraftig verdiskapning», en tittel som tydelig viser at selskapene ikke kan gjøre som de vil. Uten at børsen bekymrer seg over det. I meldingen tydeliggjør regjeringen forventningene til selskapene særlig når det gjelder åpenhet, mangfold og ansvarlighet.

Det kan virke som om Equinor ikke har lest hjemmeleksen sin. USA-eventyret til Equinor kan kalles mye, men bærekraftig er ikke et ord som treffer særlig godt. Da er det grunn til å være strengere enn det Bru & co har vært i denne saken.

• LES OGSÅ: Det har vært et mørkt år for demokratiet. Geir Ove Fonn kommenterer USA-valget i internasjonalt perspektiv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder