Leder

Ny sjanse

Fotballen er en viktig læringsarena for mange barn og unge. Derfor er det viktig at rasisme og annen diskriminering ikke har noen plass der.

Fotballspilleren Flamur Kastrati ble sist søndag utestengt fra Kristiansund fotballklubb etter å ha kalt Vålerengas trener for «soper». Det var en forståelig reaksjon. Fotballen forsøker nå å rydde opp i rasisme og annen hets, og det er nødvendig å gi kontant beskjed ved overtramp.

Kastrati har i ettertid sagt at han ikke visste at dette ordet var en nedsettende betegnelse på homofile. Det er utvilsomt formildende omstendigheter for ham personlig.

Men for fotballmiljøet er det slett ikke formildende. Det er både tankevekkende og forstemmende når Kastrati sier at dette er et ord han har hørt så ofte at han ikke tenkte over hva det betydde. For noen må jo ha visst hva det betydde uten å slå ned på at det ble brukt.

En ny sjanse

Etter at han forsto hva han hadde sagt, har Kastrati bedt uforbeholdent om unnskyldning. Han håper at de som er blitt rammet av ordbruken hans kan tilgi ham, men forstår at klubben og fotballforbundet må reagere. Det er ryddig. Tilgivelse kan bare den gi som er rammet. Samfunnet ellers skal ikke tilgi, men sette grenser.

Men selv om det bør reageres når grenser brytes, er ikke det til hinder for å få en ny sjanse. Det har Kastrati fått takket være organisasjonen Salam Norge, som har bedt ham om å bli ambassadør for skeive muslimer. Det har han takket ja til. Det er all grunn til å gi honnør til Salam for denne konstruktive reaksjonen.

Dette er dessuten noe som kan gi lærdom langt ut over fotballen. Det må være mulig å ta på seg ansvar og ta lærdom av sine feil, og deretter kunne få en ny sjanse. Det må være mulighet for å vende om og begynne på nytt. Det er noe av det sentrale kristendommen har å bidra med.

Fotballen er en viktig læringsarena for mange barn og unge. Derfor er det så viktig at rasisme og annen diskriminering ikke har noen plass der. Her gjenstår tydeligvis mye opprydding. Vi har nettopp hatt to episoder med rasistiske tilrop i topp-fotballen. Og fra breddefotballen meldes det både om mye rasisme og en betydelig underrapportering.

En viktig historie

Men nettopp her er Kastratis historie viktig. Den formidler hvor nødvendig det er at man bevisstgjør om hvor sårende og farlige ord og uttrykk kan være. Men også om at det går an å endre holdning og atferd når man møtes ikke bare med en kald skulder, men også med samtale og tilbud om oppgjør og nytt fellesskap.

VÅRT LAND RETTER: Først skrev Vårt Land at fotballspiller Flamur Kastrati hadde omtalt Vålerenga sin trener som «soper», på en nedsettende måte. Vi skrev at det er forståelig og viktig at det reageres når legning blir brukt som et skjellsord. Vi skrev feilaktig at den omtalte treneren sto fram som homofil etter hetsen. Det medfører ikke riktighet. Den som sto fram, var dommeren som dømte kampen. Etter hetsen uttalte han til media: «Jeg føler at tiden er inne»

LES OGSÅ: 

Han er utestengt for homohets. Nå blir Flamur Kastrati ambassadør for skeive muslimer

Organisasjon mener det er uglesett å være både troende og skeiv

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder