Leder

Skjebnevalg for Tanzania

Tanzanias president John Magufuli åpnet presidentgjerningen lovende i 2015, med kamp mot kriminalitet og korrupsjon. Et forventet gjenvalg i onsdagens omstridte valg kan likevel være dårlig nytt for demokratiet i det østafrikanske landet.

Resultatet av valget i Tanzania vil trolig befeste en betenkelig utvikling i landet med 56 millioner innbyggere, med omfattende maktmisbruk og minkende respekt for demokrati og menneskerettigheter de siste årene.

Alt annet enn seier for regjeringspartiet CCM vil være en sensasjon, etter at partiet har sittet med makten siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1964.

Trolig fem nye år

Det betyr i så fall fem nye år for president John Magufuli. Han åpnet presidentgjerningen lovende i 2015, ved å gå til kamp mot kriminalitet, offentlig sløsing og utbredt korrupsjon innenfor petroleumsindustrien og gruvesektoren.

Som handlekraftig statsråd fikk Magufuli tilnavnet «bulldoseren», men under hans lederskap har regjeringen også overkjørt og undertrykket opposisjonen og frie medier, samt ytterligere svekket sivilsamfunnet, rettssikkerheten og beskyttelsen av homofile og lesbiske.

Valgmanipulering og vold

Tanzania har i årtier framstått som et relativt stabilt demokrati med lite voldelig konflikt, sammenlignet med andre land i regionen. Årets valgkamp har imidlertid vært skjemmet av valgmanipulering og vold.

Det er symptomatisk at valget gjennomføres uten at det er offentliggjort noen meningsmålinger, og tidligere denne måneden fikk opposisjonsleder Tundu Lissu kampanjeforbud i en uke etter å ha kritisert urettferdighet i valget. Lissu kom først nylig tilbake fra selvpålagt eksil i Belgia, etter at han i 2017 ble skutt utenfor hjemmet sitt i hovedstaden Dodoma.

Har også fått resultater

President Magufuli står ikke uten resultater, og nyter forsatt betydelig popularitet. Tanzania oppfattes som mindre korrupt enn for fem år siden, det er gjennomført tunge investeringer i elektrisitetsforsyning, transportsektoren og annen infrastruktur, samtidig som regjeringen har utvidet retten til gratis utdanning.

Dessverre blir dette overskygget av et stadig mer undertrykkende styresett. Det vekker også oppsikt at den sterkt troende katolikken Magufuli har bagatellisert farene ved koronaviruset, som han blant annet hevder er «djevelsk og ikke kan overleve i Kristi legeme», og dermed ikke er smittefarlig i gudshus.

Kan bli kritisk femårsperiode

Dersom president Magufuli på sin 61-årsdag torsdag kan feire valgseier for seg og CCM, går Tanzania inn i en kritisk femårsperiode.

Faren er at det vil befeste en beklagelig trend blant statsledere i altfor mange afrikanske land, der «sterke menn» utvikler mer autoritære trekk jo lenger de sitter ved makten.

LES OGSÅ: 

Ber om bistandsstopp til Tanzania

Tanzanias president kaller koronaviruset «djevelsk» og mener troende ikke kan smittes

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder