Leder

«Et frisluppet bokmarked er neppe særlig gode nyheter for den som ønsker bredde»

Sju sinte kjendisforfattere kan være med å sikre større tilbud i strømme­tjenestene.

Distribusjonen av lydbøker i strømme­tjenestene Storytel og Lydbokforlaget/Fabel har vært et omdiskutert tema over tid. De to «strømmegigantene», eid av henholdsvis Cappelen Damm og Gyldendal/­Aschehoug, er blitt kritisert for å ikke tilby hverandres bøker.

Nå har debatten blusset opp igjen – denne gangen anført av sju travere i forfatterstanden, alle med velholdt portefølje.

Spilt inn på ny

I en VG-kronikk fra forrige uke protesterer Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Vetle Lid Larssen, Anne B. Ragde, Tom Kristensen, Tom Egeland og Thomas Enger mot det de mener er et maktspill fra forlagenes side. I korte trekk mener de at de taper store penger når bøkene deres ikke er tilgjengelig på begge plattformer.

Fem av de sju ga tidligere ut bøker på Gyldendal og Aschehoug, men har i senere tid meldt overgang til forlaget Strawberry. Forfatterne har nå sagt opp de eldre kontraktene med Lydbokforlaget, lest inn 82 titler på nytt og tilbudt dem til Storytel. Men Storytel har ikke villet ha dem, fordi de mener rettighetene ikke er avklart.

Det vil imidlertid Ebok pluss, en mindre aktør som er eid av Vigmostad & Bjørke, ifølge Klassekampen.

Fortgang

Uansett hva som måtte bli det juridiske utfallet om saken kom for retten, ser det ut til at det nå kan bli fortgang i intensjonen om fri tilgang på lydbøker innenfor de ulike strømmetjenestene. Ifølge Bokavtalen gjelder punktet om skaffe- og leveringsplikt – altså at en skal kunne finne bøker fra alle forlag i alle norske bokhandlere – også for strømming.

Forlagene har rett nok tilbudt bøker fra hverandre en stund allerede, men det har vært i beskjedent omfang. Storytel og Lydbokforlaget/Fabel skal ifølge VG nå ha signert en avtale som sikrer tilgang på flere av hverandres bøker.

Bok og politikk

Lydbokmarkedet er i vekst, selv om de nyeste utgivelsene ikke er å finne der. ­Konkurransen om oppmerksomheten vår er skarp. At forfattere ønsker å være tilgjengelig på flere plattformer, er ikke vanskelig å forstå – verken fra et økonomisk perspektiv eller ut fra ønsket om å bli lest (eller lyttet til).

Fra publikums ståsted er saken prinsipielt sett enda mer interessant. Nå stadig flere lytter til ­bøker, burde det ikke da være fri tilgang på titler i en og samme «butikk», akkurat som i en bokhandel?

Det er positivt at det skjer en fortgang, også for å unngå at Bokavtalen og med den bokbransjens unntak fra konkurranse undergraves. Et frisluppet bokmarked vil gi billigere bøker, men er neppe særlig gode nyheter for den som ønsker et solid spekter – både bredere og såkalt smalere litteratur.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder