Leder

Symboler og hatytringer

Agder Lagmannsrett har i sommer frifunnet nynazister for å ha hengt opp naziflagg foran Arkivet i Kristiansand. Lagmannsretten har lagt til grunn at symbolet ikke er rettet mot bestemte grupper.

Den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier reagerte heftig på at høyreekstreme demonstranter viftet med tyske flagg fra før krigen foran nasjonalforsamlingen i Berlin. Han kalte det et utålelig angrep på demokratiet.

De tyske demonstrantene hadde valgt det gamle, tyske keiserflagget som symbol, ikke Det tredje rikes flagg. I Tyskland er det nemlig forbudt å bruke nazi-symboler. Symbolet i seg selv oppfattes å være et argument for den ideologien som blant annet lå til grunn for jødeutryddelsene.

I Norge har Agder Lagmannsrett i sommer frifunnet nynazister for å ha hengt opp naziflagg foran Arkivet i Kristiansand - en bygning som under krigen var hovedkvarter for Gestapo. Lagmannsretten har lagt til grunn at symbolet ikke er rettet mot bestemte grupper, og dermed ikke rammes av den norske straffelovens rasismeparagraf.

Vi kan ikke forstå at man ikke innser at nazisymboler er uttrykk for den ideologien som gikk ut på at jødene måtte utryddes. Det er synd at påtalemyndigheten valgte ikke å anke denne dommen. Det ville gitt en mulighet for Høyesterett å foreta en ny grenseoppgang her.

Med frifinnelsen av Terje Sjølie i 2002 trakk Høyesterett ytringsfriheten svært langt også når det gjaldt grove uttalelser om jøder og hyllest av nazi-ideologi. Så langt at Norge fikk påpakning av FNs rasediskrimineringskommisjon. Det førte til en ny formulering av rasismeparagrafen i 2005. Etter det ble Tore Tvedt i 2007 dømt for brudd på den nye paragrafen for sine uttalelser om at jøder er parasitter som må renskes ut.

Antirasistisk Senter har nå anmeldt Sian (Stopp islamiseringen av Norge) for brudd på denne paragrafen. Sian hevder at de driver religionskritikk, ikke hets mot muslimer. Politiet har lagt til grunn at ytringer må være rettet mot konkrete personer for å være ulovlige hatytringer. Men dersom kritikken mot islam får en form som framstiller norske muslimer som farlige og uønskede, kan det være en parallell til det Tvedt ble dømt for.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) har meldt en interpellasjon til regjeringen der hun ber regjeringen bidra til at slike hendelser som naziflagget i Kristiansand blir ulovlige. Regjeringen vil trolig vise til den kommisjonen de har nedsatt.

Men norsk lov har allerede en rasismeparagraf. Det som trengs, er en klarere grenseoppgang av hva den betyr. Det hadde vært bra om Høyesterett fikk en ny sak til behandling.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder