Leder

Vårt Land mener: Israels demokratiske idealer tilsier at en kristen TV-kanal ikke bør nektes å sende

Israelske myndigheter har bedt den kristne TV-stasjonen Shelanu om å stenge. De mener den bryter forutsetninger konsesjon fordi den forsøker å omvende jøder til kristendom.

An Israeli flag is waved outside the American Embassy, as a protest is held against the proposed peace deal for the Middle East by President Donald Trump, in London, Saturday, Feb. 1, 2020. Trump's Mideast plan would create a disjointed Palestinian state with a capital on the outskirts of east Jerusalem, beyond the separation barrier built by Israel. The rest of the Jerusalem, including the Old City, would remain Israel's capital. (AP Photo/Alberto Pezzali)

Den kristne TV-stasjonen Shelanu, som drives av det amerikanske TV-selskapet God TV, har fått beskjed av israelske myndigheter om å stenge. Stasjonen har brutt forutsetningene for konsesjon, sier den israelske konsesjonsmyndigheten, fordi den forsøker å omvende jøder til kristendom.

Amerikanske evangelikale kristne som også God TV har sterke bånd til, har vært sterke støttespillere for høyrefløyen i Israel og for bosetterbevegelsen.

Men da stasjonen i april begynte med sendinger på hebraisk, førte det til sterke reaksjoner blant religiøse jøder. Det er disse protestene som nå har ført til at stasjonen har fått beskjed om å stenge.

Jøder bærer på sterke historiske erfaringer om overgrep og tvang fra kristne.

Kirkene har stått bak jødeforfølgelse, og har drevet mer eller mindre tvungen omvendelsesvirksomhet. Denne historiske erfaringen ligger bak den sterke motstanden mot kristen misjon blant jøder, som ikke minst er til stede i Israel.

God TV sier i sitt svar til konsesjonsmyndighetene at de ikke vil gjøre jøder til kristne, men bare at de skal få se Jesus som sin Messias.

Dette er kjernen i budskapet til de såkalte messianske jødene. De regner seg som jøder selv om de tror på Jesus. De fleste av dem lever i samsvar med jødiske religiøse forskrifter. Men den israelske konsesjonsmyndigheten mener dette er fordekt misjonering for kristendom.

Israel er en sekulær og demokratisk stat, med religionsfrihet og ytringsfrihet. Men det er også en jødisk stat, som er opptatt av å bevare det jødiske flertallet.

Derfor er det grenser for hva som er tillat av misjonsvirksomhet.

Blant annet er det ikke tillatt med misjon overfor barn.

Med de historiske erfaringene jødene har, er det gode grunner for å vise stor skjønnsomhet i kristen forkynnelse rettet mot jøder.

Men vi mener likevel at det ikke kan være i samsvar med Israels demokratiske idealer å nekte en kristen fjernsynskanal å sende i Israel.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder