Leder

Vårt Land mener: Tidsvitnenes historier må gjenfortelles gang på gang for å minne oss om hva kampen for fred og demokrati kostet

For hvert år som går, er det stadig færre av veteranene som kjempet for ­freden, hjemme og ute, og stadig færre tidsvitner som kan fortelle.

Dette skulle vært en festdag med opptog, blomsterseremonier, taler og hyllester.

Det er 75 år siden Norge ble et fritt land etter fem tunge krigsår. Fortsatt er det mange nordmenn, også blant Vårt Lands lesere, som husker hvor de var, hva de følte og hvem de var sammen med 8. mai 1945.

Regjeringen hadde planlagt en stor markering i Oslo. Nå blir feiringen av fredsjubileet tonet kraftig ned. På grunn av koronapandemien er det ikke mulig å gjennomføre de planlagte arrangementene. Det vil bli holdt taler og lagt ned blomster, men ingen gjester får komme på festen og vi er henvist til å følge med via våre tusenvis av skjermer.

Tidsvitnenes viktige historier

Frigjøringsdagen 8. mai er en av Norges ­aller største historiske hendelser. For hvert år som går, er det stadig færre av veteranene som kjempet for ­freden, hjemme og ute, og stadig færre tidsvitner som kan fortelle.

I Vårt Land i dag og i morgen vil vi fortelle noen av de historiene – til motstandskvinnene som overlevde tortur under avhør og opphold i ­konsentrasjonsleir, til ­kirkeledere som satt på Grini og forberedte det som skulle komme.

I ­fredagens avis bruker vi også god plass på å vise noen av de historiske bildene fra hvordan fredsdagen ble markert over hele landet for 75 år siden. Vi tror disse historiene må gjenfortelles gang på gang, ­særlig nå som mange ikke har tidsvitner i egne f­amilier som bidrar til å minne oss om hva kampen for fred og demokrati kostet.

Vårt Land ble etablert for å motvirke polarisering

Vårt Land er et ektefødt fredsbarn. Avisen ble til etter fem krigsår der informasjon var blitt sensurert og der dagspressen enten hadde forstummet eller ble underlagt nazistenes ideologi.

Avisens grunn­leggere forsto at tiden etter en fem år lang krig, ville bli ­vanskelig. De fryktet polarisering, mistenkeliggjøring og mangel på troverdige kilder som også kunne følge krigsoppgjøret og fredsprosessen med et kritisk blikk.

Det er en arv vi bærer med ydmykhet og stolthet.

 

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder