Leder

Tap etter seier

Krisen i ÅK er ikke nødvendigvis et tegn på tap. Mange organisasjoner kan stå i fare for å utslette seg selv ved å vinne kampsaken sin.

Organisasjonen Åpen Kirkegruppe (ÅK) er kommet i hardt vær. Vårt Land skrev tirsdag om at påtroppende leder og styremedlem Robert Mellberg Solvang velger å bryte ut og starte en ny organisasjon etter det han mener har vært uryddig drift. Det går fram av saken at det lenge har vært vanskelig å skaffe ny leder til organisasjonen.

Var et viktig fellesskap

ÅK har vært en viktig gruppe i kirkelandskapet siden oppstarten i 1976. Uansett hva man måtte mene om homofili og kristen tro, er det viktig å anerkjenne behovet for en organisasjon som kan tilby kristne mennesker med ulike legninger et trygt sted å være. Det er ikke så lenge siden homofile kunne fortelle om fordommer og verbale angrep fra kristne miljøer.

LES OGSÅ: Bryter ut av Åpen Kirkegruppe og starter ny organisasjon

Selv Misjonssambandet, som er tydelig på konservativ side i homofilispørsmålet, beklaget i 2008 måten enkelte i organisasjonen hadde behandlet en ung mann som sto fram som homofil. Åpen kirkegruppe har vært et fellesskap for bønn, forkynnelse og kristenliv. Her har for mennesker som ikke har kunnet være trygge på at de var velkomne som de er, andre steder, fått en plass. Slik har det vært mulig for mange å holde fast på troen – eller oppdage den – i utfordrende tider.

Endret kirkelandskap

Kirkelandskapet har forandret seg i spørsmålet om homofili. Den norske kirke åpnet i 2017 opp for at homofile par kan gifte seg i kirken, og diskusjonen om temaet blir stadig mer aktuell i andre kirkesamfunn. I fjor ble Skeivt kristent nettverk stiftet, et nettverk som først og fremst retter seg inn mot frikirkeligheten. Det finnes langt flere kristne felleskap der skeive er inkludert. Mange menigheter markerer eksplisitt at alle, også skeive, er velkomne. Organisasjoner som Åpen folkekirke og Skeivt kristent nettverk ivaretar de organisatoriske og kirkepolitiske sakene ÅK nesten var alene om å kjempe for.

Krisen i ÅK er ikke nødvendigvis et tegn på tap. Det kan like gjerne leses som en naturlig konsekvens av at andre arenaer har åpnet seg. Mange organisasjoner kan stå i fare for å utslette seg selv ved å vinne kampsaken sin.

LES OGSÅ: Ønsker Åpen Kirkegruppe tilbake til FRI

LES OGSÅ: Reagerer på ­bønnevei­ledning: Som tatt ut av en ­lærebok i ­patriarki

LES OGSÅ: Alf Gjøsund: Det handler ikke om feiltrinn

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder