Leder

Kulturfeltet i gratisfella?

Selv om kulturarbeideres selvoppfrelser gjør inntrykk, må vi som kan nå begynne å betale for innsatsen deres igjen.

Landets kulturarbeidere har fått mye velfortjent ros de seneste ukene. Da Norge stengte og alle kulturarrangementer gikk fløyten, poppet det opp alternative tilbud på nettet, med konsertarrangørene Brakkesyke og Koronerulling som noen av de største.

Dugnadsånden har vært sterk – noe vi også har nytt godt av i denne avisa. I går avsluttet vi salme­dugnaden med Maria Solheim, som den siste av 27 artister som hver dag har delt gratis en innspilling av en salme med våre lesere. Samlet har disse ­snuttene blitt vist over 800.000 ganger på Facebook – og ­tallet stiger jevnlig.

Disse kulturarbeiderne har selv blitt hardt rammet av situasjonen – mange av dem har i praksis­ fått yrkesforbud. Denne gruppa har allerede lav gjennomsnittsinntekt, og har som regel ikke de gode sykelønnesordningene, pensjonssparingen og ­feriepengene andre tar for gitt. Vi var derfor usikre da vi inviterte dem på dugnad: Var det umusikalsk å be om denne tjenesten av dem som selv var rammet?

Likevel tok vi sjansen, og ingen av dem vi spurte tok det ille opp – selv ikke de som av forskjellige grunner takket nei. Viljen­ til gratis å glede­ andre med sitt kunstneriske­ talent vitner om en sterk idealisme blant landets kulturarbeidere. Det er både rørende og oppløftende. Samtidig er det et ­faktum at det er lenge til vi er tilbake til normalen. Når unntaket blir regelen i tida framover, er det derfor viktig igjen å tenke på at denne yrkesgruppen skal ha noe å leve av.

«Vi synes det er absurd at Kultur-Norge har gått i samme fella som avisene gjorde på slutten av 90-tallet, ved å åpne opp for gratisarrangementer», sa Haakon Mathisen til Morgenbladet på fredag. Han er selv en av initiativtakerne bak vierlive.no, som ­nylig avviklet en vellykket påskefestival.

Når det gjelder nettavisene, har leserne etter hvert skjønt at det krever like mye å lage god journali­stikk, selv om den publiseres på nettet. Nå må vi som fremdeles har mulighet til å betale, minne oss om at det samme gjelder for kulturen. Vi kan glede oss over artistenes selvoppofrelse uten å misbruke den unødig.

LES OGSÅ:

Jeg vil tro det kan ta opp mot ett år før vi er tilbake til normalen, sier orkesterdirigent Lars-Thomas Holm

– Mange kan trenge en hånd å holde i nå, sier artisten Sondrey om sitt bidrag i salmedugnaden

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder