Leder

Vårt Land mener: Lite ærerik sorti for Grande

Å trekke seg som Venstre-leder er klokt, men avgjørelsen kom flere måneder for sent.

Venstre-leder Trine Skei Grande varslet onsdag ettermiddag valgkomiteen om at hun trekker seg som partileder. Hun går også av som statsråd og tar ikke gjenvalg til Stortinget. Det er ikke mer enn en uke siden valgkomiteen enstemmig innstilte henne for to nye år som Venstre-leder.

Oppsiktsvekkende avsløring

Hun sier til VG at hun har kommet frem til at det beste nå er at andre slipper til i partiet. Avisen publiserte tirsdag en oppsiktsvekkende avsløring om hvordan Grande skal ha tilbudt Sveinung Rotevatn en statsrådpost da Frp gikk ut av regjering i januar, mot at han ikke stilte som kandidat til ledervervet.

Grande avviser fremstillingen, men Rotevatn ble klima- og miljøminister. Abid Raja ble kulturminister. Og dermed var ingen av Grandes viktigste utfordrere til ledervervet aktuelle for valgkomiteen.

Stadig færre støttespillere

Avsløringen må ha vært dråpen som fikk begeret til å flyte over for et parti der lederstrid har preget debatten de siste årene. Grande hadde i mange år bred støtte og vil bli husket som en dyktig partileder som har holdt de sosialliberale prinsippene høyt. Men etter flere konfliktfylte saker ble den kretsen som støttet Grande, stadig mindre.

Krevende åker-historie

Hun har stått i mange stormer og måttet tåle mye. Selv om mange i Venstre har benektet at den mye omtalte åker-saken har diskreditert henne som Venstre-leder, har den klebet ved henne siden den ble offentlig kjent. Fra å være samlende og visjonær, ble Grande kritisert for å være en leder som la lokk på viktige debatter og som ikke var imponerende åpen for kritikk.

Politisk smart

Derfor er Grandes beslutning om å trekke seg, klok. Hun har sittet som leder for Venstre siden 2010 og har gjort en svært viktig innsats for partiet. Hun sørget for at Venstre kom over sperregrensen i to valg på rad, har vært politisk smart i mange saker og tok partiet inn i regjering. Også i rollen som kulturminister har hun satt sitt tydelige preg.

Vil trolig angre

Hun vil trolig angre på at hun ikke innså at partilederperioden burde ta slutt, noen måneder tidligere. Dersom den rå maktkampen rundt ledervervet denne vinteren viser seg å være riktig, der nominasjonskomiteen mistet muligheten til å velge fritt blant lederkandidatene, gir det ingen ærerik sorti for Grande.

LES MER OM SAKEN: 

Slik begrunner Grande sin beslutning.

• Grande overrasket både sine kritikere og støttespillere.

• Iselin Nybø: – Naturlig at valgkomiteen ser på helheten på nytt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder