Leder

En del av helheten

Til Helhet er en del av helheten. Så får vi heller diskutere så godt vi kan.

Onsdag kom nyheten om at Frikirken melder seg ut av det kontroversielle nettverket Til Helhet. Laget (NKSS) vurderer også sitt medlemskap.

Til Helhet presenterer seg som et tverrkirkelig nettverk for seksualitet og tro. 'Til Helhet' har blant annet som formål å formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig og tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell legning. Nettverket har fått enorm medieoppmerksomhet i forbindelse med Morten Hegseths dokumentarserie om homoterapi på VGTV.

Debatten har gått høyt. I går stemte Stortinget over et forslag om å forby homoterapi i Norge. Samtidig forsvarer flere kristenprofiler nettverkets arbeid og posisjon.

Uheldige uttalelser

Selv om både Frikirken og Misjonskirken har presisert at utmeldingen ikke skjer på grunn av den pågående debatten, kan det ikke utelukkes at det er en form for sammenheng. Noen av uttalelsene fra nettverket har vært uheldige, og vi ser tydelige tegn på at det er delte meninger om seksuell reorientering i kirkesamfunn og organisasjoner med et tradisjonelt syn på ekteskapet.

Like fullt er det viktig at organisasjoner som 'Til Helhet' finnes. Norge har et veldig stort antall organisasjoner og organisasjonsmedlemskap. Ikke bare er organiseringsfriheten en menneskerett, i tillegg er organisasjonene en umistelig del av vårt sivilsamfunn og av demokratiet.

Så lenge et sett synspunkter og holdninger eksisterer i befolkningen, er alle tjent med at det blir målbåret av en organisasjon. Slik kan vi forholde oss ryddig og ansvarlig til uenighetene.

Viktig at motstemmene finnes

I betente spørsmål der en sterk majoritet har det moralske hegemoniet, er det enda viktigere at motstemmene finnes og at de er transparente og kan holdes ansvarlige. På samme måte som det må være full frihet til å melde seg ut av en organisasjon, må det være mulig å stå som medlem. Så lenge det finnes medlemmer – eller meningsfeller – er samfunnet tjent med at organisasjonen eksisterer.

Til Helhet er en del av helheten. Så får vi heller diskutere så godt vi kan. Vi er heldige som har en fri offentlighet.

Les mer:

Sjelesorg som frigjørende praksis

KrF-profilen tok oppgjør: På skolen fikk sønnen høre at «moren er en skikkelig homohater»

Frikirken har meldt seg ut av Til Helhet

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder