Leder

Frikirkenes engasjement

Kristne er vant til å forholde seg til det som ennå ikke er synlig. Pastorer og forkynnere har som jobb å male dette for våre øyne.

Miljøbevegelsen har blitt ansett som litt for venstrevridd i frikirkelige miljøer, mener pastor i Kristiansand frikirke Harald Eikeland. I gårsdagens Vårt Land tok han til orde for at kirker som hans egen bør riste av seg gamle forestillinger om at ­klimasaken er 'noe sosialistiske greier' – og ta større ansvar for skaperverket.

Han får støtte fra pastorkollega Stein-Vegards ­Antonsen i Vågsbygd frikirke. Frikirkepastorenes klare melding kommer etter at Maria Kvaløy Kirste, kjent fra NRK-programmet Symesterskapet sa at hun blir frustrert av at ikke flere menig­heter utenfor Den norske kirke ser på klimaet som en del av sitt ansvar.

Vi vet at mange ansatte og frivillige i Frikirke-­Norge har et sterkt engasjement for skaperverket. Også Frikirken sentralt har lagt vekt på klimavennlige løsninger på sine samlinger. Når frikirkepastorene Eikeland og Antonsen ikke opplever at klimaengasjementet har nådd ut til menighetene kan årsaken være at man ikke har funnet temaet teologisk relevant. Det er ikke blitt en naturlig del av forkynnelsen.

Vi tror at frimenigheter og lavkirkelige organisasjoner har en jobb å gjøre her. Kristne er kalt til å strekke seg etter Jesu eksempel. Å leve slik at en ikke skader skaperverket og andre mennesker er en konkret måte å gjøre dette på. Ved å gå foran og vise hvordan tematikken kan integreres i forkynnelsen kan frikirkepastorene anspore til en større ansvarlighet i ­menighetene.

Den viktigste årsaken til at klimasaken ikke engasjerer bredt, er ­likevel vår egen egoisme. Egoismen blir gjerne ­kraftigst utfordret når vi ser ansiktet til mennesker som rammes. Klimasaken er spesiell på den måten at disse ansiktene ikke finnes før det er for sent.

Men kristne er vant til å forholde seg til det som ennå ikke er synlig. Pastorer og forkynnere har som jobb å male dette for våre øyne. Vi oppfordrer derfor både Frikirke-Norge og den lavkirkelige vekkelsesbevegelsen til å jobbe seriøst med denne delen av sin virksomhet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder