Leder

Venstres klage på Frp

Uansett hva man måtte mene om de to Frp-­utspillene, framstår det underlig at de nærmest kom som en overraskelse for Venstre.

Denne helgen gikk Venstres Abid Raja ut og anklaget Frp for å drive med «brun propaganda» og fremme rasisme. Hans to eksempler var Siv Jensen og Sylvi Listhaugs utspill om «snikislamisering» og Listhaugs facebookannonse med bilde av en flyktningbåt, med tittelen: «Norge skal ikke ta imot båtmigranter».

Rajas utspill i seg selv var ikke direkte overraskende. Det som imidlertid gjorde at konflikten mellom Venstre og Frp ble tappet opp, var Venstre-lederens oppfølging. Trine Skei Grande slo fast at Venstre ikke har noe å beklage og sa at Raja uttaler seg på vegne av Venstre.

LES MER: Retoriker: – Raja minner om Trump. 

Uansett hva man måtte mene om de to Frp-­utspillene, framstår det underlig at de nærmest kom som en overraskelse for Venstre.

Det er mange år siden Frp innførte begrepet «snikislamisering». Nesten hver eneste valgkamp de siste årene har Frp kommet med uttalelser som likner de Venstre reagerer på. Listhaug beskyldte preses i Den norske kirke for å være «godhetstyrann» da Helga Byfuglien kritiserte regjeringens asylpolitikk.

KOMMENTAR: «Solberg har sikret regjeringen et lengre liv. Mye kan tyde på at det ikke blir harmonisk»

Frp-politikeren har uttalt at Jesus ville hjulpet folk «der de er» heller enn å slippe dem i Norge. Dessuten at «Flyktninger må ute, ikke bare nyte». Alle disse uttalelsene skapte sterke reaksjoner. Også blant venstrefolk.
Frps holdninger til innvandring og asyl har Venstre vist om i mange år. Også da de valgte å gå i regjering med Frp. Både i disse sakene og i klimapolitikken har Frp og Venstre vært motpoler. Det er lite nytt i Frps uttalelser denne valgkampen.
Det som kanskje er nytt er at Venstre opplever at de selv blir klistret til Frps uttalelser fordi de sitter i samme regjering, og møter kritikk for dem. Akkurat det burde de kanskje tenkt på før.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder