Leder

Råtner ikke på rot

Listhaug gir et sterkt fortegnet bilde av virkeligheten i Den norske kirke.

Sylvi Listhaug er nok en gang ute med tilspissede formuleringer som er mer egnet til å splitte enn å samle. Denne gangen skjer det i bokform, med den talende tittelen Der andre tier. Listhaug har etablert seg som en politiker som «tør å si det som det er» i stedet for å komme med politisk utenomsnakk. Dessverre blir viljen til presisjon altfor ofte preget av en tilspisset og lite pålitelig retorikk.

LES OGSÅ: Slik lyder Listhaugs godord om biskoper

Selv er Listhaug lei av «eviglange debatter om ordbruk og retorikk». Hun burde heller tenke ­nøyere over hvorfor debattene blir lange: Retorikken ­hennes får gang på gang en slagside mot det uetterrettelige. Hadde hun dempet seg, ville hun fått større gehør for synspunktene sine også utenfor den trofaste tilhengerskaren. Men det ser ikke ut til å være et mål for henne.

Nå har Listhaug gitt Den norske kirke enda en på pukkelen: Ifølge Frp-nestlederen lar ledende ­biskoper og prester kirken «råtne på rot ved å gjøre den til arena for politikk i stedet for å forkynne den kristne tro». Listhaug gir et sterkt fortegnet bilde av virkeligheten i Den norske kirke. Der kirken ifølge et tidligere sitat fra politikeren var «gjennomsyret sosialistisk», er den nå i ferd med å «råtne på rot». Den er med andre ord i ferd med å dø.

Dette er ikke å ta bladet fra munnen. Det er å skape falske fiendebilder som Listhaug selv kan slåss tilsynelatende tappert mot. Hvor vidt det er kirkens oppgave å tone flagg i politiske spørsmål, er en legitim debatt. Den norske kirke skal ikke være en arena for partipolitikk. Men selv når kirken tar stilling i samfunnsaktuelle saker som berører den kristne troen, er dette milevis unna å råtne på rot. Det er kirkens ansvar.

Den norske kirke har mange utfordringer, men oss bekjent har den ennå ikke lagt bort forkynnelsen av den kristne troen til fordel for politiske spillfekterier. Derimot burde Listhaug, som selv har et nært forhold til sin lokale kirke fra oppveksten, bli mer ydmyk overfor det engasjementet som vanlige folk over hele landet viser når de går til sin lokale kirke eller deltar i ulike deler av kirkens arbeid.

LES OGSÅ: Her er Listhaugs nye spark til KrF og kirke

Når Listhaug sier at kirken råtner på rot, er det i realiteten ikke de ledende prestene og biskopene hun stempler, det er folk flest.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder