Leder

Dårlig forslag

I virkeligheten tar Qasim Ali til orde for den samme typen virkemidler som Wilders krever.

Den nederlandske partilederen Geert Wilders er en politiker med motbydelige holdninger. Tidligere i år utlyste han en karikaturkonkurranse der motivet skulle være Islams profet Muhammed. Det er ingen grunn til å tro at det lå redelige motiver bak dette. Alt tyder på at målet hans var å skape splittelse og øke fremmedhatet – ikke bare i det nederlandske samfunnet, men i hele Europa.

LES OGSÅ: Avviser omkamp om blasfemilov

I slutten av august ble konkurransen avlyst. Vi hadde nær sagt heldigvis. Dette til tross for at vi setter ytringsfriheten høyt og mener religiøse grupper må tåle at det de holder hellig blir utsatt for satire og kritikk. Problemet er at Wilders faktisk ikke er opptatt av demokrati og ytringsfrihet. Han ønsker blant annet å forby Koranen og stenge moskeene.

Når vi likevel ikke er glade for at konkurransen ble avlyst, henger dette sammen med årsaken. Wilders ble nemlig utsatt for dødstrusler. Det er noe som er enda verre enn å splitte og polarisere et samfunn, og det er å true med å drepe dem som gjør det.

Denne uken tok den muslimske samfunnsdebattanten Qasim Ali til orde for å forby krenkende karikaturer av profeten Muhammed. Til avisen Klassekampen uttalte han at han trodde et slikt forbud ville «skape ro, hindre radikalisering og øke anstendigheten i den norske debatten». Det er i så fall et edelt motiv, men i virkeligheten tar Ali til orde for den samme typen virkemidler som Wilders krever: Forbud mot budskap han ikke liker.

Det er ingen fare for at norske politikerne følger rådet til Qasim Ali. Heldigvis. Det var en gjennomtenkt avgjørelse å oppheve blasfemiparagrafen i 2009. Derfor har vi problemer med å mobilisere de sterkeste følelsene i denne saken. Avisen Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk «koker» derimot, og sier at «land med blasfemibestemmelser i lovverket fortsatt lever i barbariet».

LES OGSÅ: Brann i islams hus - debatt fra Arendalsuka

Så voldsomt er det ikke, her er nyansene mange. Hvis Selbekk har rett, var Norge et barbarisk land fram til 2009, og Selbekk selv hadde barbariske holdninger noen år tidligere. Derimot er det underlig at Selbekk, som er så opptatt av ytringsfrihet, kan delta i en støttedemonstrasjon for Geert Wilders. Ser han ikke Wilders' motiver og hans uanstendige virkemidler? Ser han ikke Wilders' udemokratiske politikk? Det undrer vi oss over.

Trykket i Vårt Land 29. september 2018.

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder