Leder

Det er for sent å tie i hjel Lysglimt

Hans Jørgen Lysglimt Johansen har lyktes med å bygge opp en talerstol. Derfor er det for sent å tie i hjel budskapet hans.

HVA GJØR vi når noen gir uttrykk for holdninger som i de flestes øyne er langt over streken og milevis fra det som er akseptabelt i et sivilisert samfunn? Spørsmålet aktualiseres stadig, og akkurat nå er det lederen i minipartiet Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, som setter temaet på dagsorden.

IFØLGE NRK vil han «stoppe neger-kultur». Til Vårt Land sier han at krigene i Syria, Irak og Libya i stor grad styrt av «sionistiske interesser». Han bedyrer selv at han ikke er antisemitt, men han leder et parti der flere ønsker jødeparagrafen inn igjen Grunnloven. Forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, viser til at seks statsråder i fjor undertegnet handlingsplanen mot antisemittisme. Han forventer derfor at regjeringen går ut og tar avstand fra budskapet til Alliansen og dens leder.

DET ER alltid et spørsmål om tjenligheten ved å ta aktivt avstand fra et budskap som i utgangspunktet har svært lav oppslutning: Man kan argumentere godt for å ignorere utspill som man ikke ønsker å gi oppmerksomhet. Eller man kan dra «trollene ut i lyset slik at de sprekker».

I DETTE tilfellet advarer Ervin Kohn mot å handle langs det første sporet: «Noen mener man hiver bensin på bålet ved å gi ham oppmerksomhet. Til det vil jeg si at det toget har allerede gått. Han gjør TV-opptredener i NRK og får spalteplass i avisene. I tillegg er han aktiv på sosiale medier. Vi kan ikke late som han er usynlig ved å tie», sa han til Vårt Land i går.

DET ER heller ikke det statsråd Jan Tore Sanner (H) svarer når han blir forelagt Kohns oppfordring, men han er inne på det: «Det er viktig at vi tar til motmæle, men det er en balanse i hvor mye ekstra medieoppmerksomhet man skal bidra til rundt personer som ytrer seg rasistisk eller hatefullt», skriver han i en e-post.

IKKE ALLE utspill er verdt å bruke tid og krefter på, men strategien med å ignorere ytringer man ikke vil bidra til spinn rundt, var mer aktuell i en tid da redaktørstyrte medier alene bestemte hvilke budskap som fikk nå bredt ut. I dag kan hvem som helst bygge opp sin egen talerstol. Det har Hans Jørgen Lysglimt Johansen lyktes med, og derfor er det for sent å tie i hjel utspillene hans. Det eneste man oppnår er at ekkokammeret han opererer i, får utvikle seg videre. Det er ingen anstendige mennesker tjent med.

Publisert i Vårt Land 1. september 2017.

(Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder