Nyheter

Voldtektsmenn går fri

Når voldtektseksperter ber ofrene tenke seg godt om før de anmelder overgrepet, skjønner alle at noe er riv ruskende galt i Norge.

Lenge har vi visst at det i Norge er et stort gap mellom antall utførte og anmeldte voldtekter – og at altfor få gjerningsmenn blir dømt og straffet. Aftenposten offentliggjorde i går tall som er satt sammen etter innhentet informasjon fra politiet, SSB og andre offentlige kilder. Resultatet var enda mer nedslående enn det vi var klar over på forhånd.

Ni av ti som opplever en voldtekt, anmelder ikke forbrytelsen. Åtte av ti voldtekter som likevel anmeldes, blir henlagt av politiet. Av sakene som ikke blir henlagt, men når fram til rettssalen, ender hver fjerde med frifinnelse.

Dette er ikke en rettsstat verdig, sier forsker Siri Thoresen til Aftenposten. Hun har rett. I realiteten opplever norske kvinner langt på vei at de er rettsløse, forsvarsløse, utlevert til overgrepsmenn som vet at de er ganske «uheldige» om de skulle bli dømt for sine seksuelle overgrep. Det er tankevekkende at så vel FN som Amnesty International kritiserer norsk rettsvesen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Midt i de nedslående fakta, finner vi et lite lysglimt: Det er ikke bare Amnesty som mener at norsk politi jobber for dårlig med voldtektssaker, det mener politiet selv. Fagdirektør Atle Roll-Matthiessen i Politi­direktoratet sier det er uakseptable ulikheter innen norsk politi. Det må tas grunnleggende grep. Poli­tietterforskningen er for lite profesjonell, det slurves for mye. Han lover at etterforskningsarbeidet skal styrkes og standarder skal innføres – og opplæringen skal bli bedre.

Vi ønsker rettssikkerhet også for anmeldte gjerningsmenn; ingen er skyldig før skyld er bevist. Men aner vi et gammeldags kvinnesyn bak de trøstesløse tallene som viser at de færreste orker eller våger å anmelde en voldtekt? Det er ikke vanskelig å forstå med tanke på at halvparten av kvinnene som anmeldte en voldtekt, opplever at politiet ikke etterforsker saken.

Det snakkes mye om ressursmangel og prioritering og hvor vanskelig det kan være å finne fellende bevis for at en voldtekt er blitt utført – og for å få identifisert gjerningsmannen. Men det er utvilsomt slik at den nåværende situasjonen bidrar til at antall voldtekter stiger. Når vi vet at mange som utsettes for voldtekt bærer med seg overgrepet gjennom et langt liv, som en altfor tung byrde, er det all grunn til å håpe at Atle Roll-Matthiessen får gjennomslag for sin offensive holdning.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter